To był koszmar. W ten weekend dwukrotnie zdarzyło mi się jeść średnie lub nawet powiedziałabym o jednym beznadziejne, risotto. Nie wiem dlaczego tknęło mnie, chyba aby zatrzeć nieprzyjemne wrażenie, aby przygotować w domu własne, to perfekcyjne i smaczne, wiecie - takie jak się należy, risotto. Jeśli nie ograniczasz mięsa a chcesz podbić mocno smak umami w przepisie na risotto to daj dużo, bardzo dużo szynki parmeńskiej i salami albo wędzonego boczku na sam start, na suchą i rozgrzaną patelnię. Obłędny zapach pojawi się niemal od razu a po chwili, kiedy wrzucisz jeszcze szalotkę i czosnek, nie będziesz miał wątpliwości, że to risotto będzie wspaniałe. Pamiętajcie, że perfekcyjne risotto to takie, kiedy ryż jest delikatnie al dente, a zatem przegryzając jedno ziarno czujesz jego kształt i lekki opór pod zębem. Ziarno ryżu powinno być podobnie al dente, jak ja w życiu. 

I tym miłym, zabawnym i myślę, że zachęcającym do wykonania przepisu wstępem zapraszam Was do przepisu na idealne risotto. 

Składniki (na 2 duże porcje):
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio 
  • 2 szklanki bulionu drobiowego 
  • 100 g zielonych szparagów 
  • 100 g szynki parmeńskiej 
  • 100 g salami pikantnego 
  • 1 papryka czerwona 
  • kawałek cukinii 
  • 1 szalotka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta soli, pieprzu
  • 50 g parmezanu 
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki pesto bazyliowego (zamiast masła)
  • 1 łyżka masła do przygotowania risotto
  • do dekoracji użyłam pokrojonej cukinii i migdałów w słupkach 
Pokrój drobno szynkę parmeńską i salami. Patelnię rozgrzej i podsmaż pokrojone składniki. Dodaj łyżkę masła oraz posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Smaż składniki kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, szparagi oraz paprykę czerwoną. Im drobniej pokrojone będą składniki, tym lepiej. Smaż je wszystkie kilka chwil a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż. Smaż składniki dwie minuty. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając składniki, przez 15- 18 minut. Po tym czasie spróbuj czy ryż jest już odpowiednio miękki, na tyle, że można go jeść a jednocześnie nie powinien być rozgotowany na typową ciapę. Dodaj na koniec posiekany koperek, parmezan oraz pesto i dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli czujesz taką potrzebę dopraw potrawę jeszcze odrobiną soli lub pieprzu. Podaj od razu. Nie ma na co czekać :)

Smacznego, Klaudia!


 



Brak komentarzy