Menu Zamknij

Sakiewki z kapustą i pieczarkami

Sakiewki z kapustą i pieczarkami to idealna przekąska na każdą imprezę karnawałową i nie tylko. Do ich przygotowania nie potrzebujemy długiej listy składników, bo oprócz ciasta francuskiego sa to jeszcze pieczarki, kiszona kapusta, cebula oraz przyprawy i jajko. Farsz, który wkładamy do kieszonek powinien być dobrze doprawiony (chyba, że ktoś lubi łagodniejsze smaki), ponieważ ciasto francuskie jest delikatne w smaku. Jeżeli nadzienie przygotujemy dzień wcześniej to sakiewki z kapustą i pieczarkami zrobimy w ciągu kilku minut, a później tylko do piekarnika i można podawać gościom. Takie sakiewki z kapustą i pieczarkami najlepiej smakują na ciepło, a po przestudzeniu mogą być świetnym dodatkiem do gorącego barszczyku. Chrupiące ciasto francuskie i pikantny farsz to bardzo smaczna przekąska, która zachwyci naszych gości na każdej imprezie.

Sakiewki z kapustą i pieczarkami

Składniki na Sakiewki z kapustą i pieczarkami:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Sakiewki z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie Sakiewek z kapustą i pieczarkami:

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć i drobno pokroić. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć około 1 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do momentu odparowania płynów.
  2. Do pieczarek dodać pokrojoną kapustę. Smażyć około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem (dosyć sporo, bo farsz powinien być wyrazisty w smaku). Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  3. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem.
  4. Ciasto francuskie rozwinąć, podsypać mąką i trochę rozwałkować na kształt kwadratu. Całość podzielić na 9 równych kwadratów. Na środku każdego kawałka wyłożyć porcję farszu, rogi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, następnie skleić je na kształt koperty (jak na załączonym zdjęciu). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane sakiewki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
  5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut (do zrumienienia).
  6. Polecam wypróbować przepis na bułeczki kebabowe.
Sakiewki z kapustą i pieczarkami
Sakiewki z kapustą i pieczarkami
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *