Biszkopt z kremem jogurtowym i galaretką

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki lub cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

2 duże kubeczki jogurtu naturalnego, u mnie w wersji bez laktozy

200 g jagód leśnych

2-3 łyżki żelatyny

1 puszka brzoskwiń

dodatkowo:

1 galaretka

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, dodać żółtka, zmiksować, a następnie połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.

Jagody zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Jogurt zmiksować razem z jagodami. Brzoskwinie pokroić w kostkę i część wymieszać z kremem. Biszkopta nasączyć rozcieńczonym sokiem z brzoskwiń, można dodać kieliszek alkoholu. Przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć resztę brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Biszkopt z kremem jogurtowym i galaretką

Dodaj komentarz