Roladki z jabłkami

W lodówce od jekiegoś czasu zalegało opakowanie ciasta francuskiego. Jabłka w koszyku też już nie wyglądały ja świeżo zerwane ? więc musiałam coś z tego wyczarować. I tak powstały roladki. Deser bardzo efektowny a co najważniejsze bardzo smaczny i prosty

Roladki – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 150g migdałów w płatkach
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie (42g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 250ml mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • odrobina słodkiej śmietany do posmarowania ciasta
  • 1 żółtko do posmarowania roladek

Roladki – wykonanie

  1. Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki by było bardziej plastyczne. Rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować. Podzielić na 3 prostokąty (foto poniżej)
  2. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać migdały, sok z cytryny i cukier
  3. Ciasto przesmarować śmietaną. Ułożyć na każdym prostokącie jabłka i zawinąć. Boki skleić (foto poniżej)
  4. Każdą roladkę przeciąć na pół i umieścić w formie na muffiny
  5. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i łyżką powlewać w roladki
  6. Wierzch roladek posmarować żółtkiem
  7. Piec w 180C ok 35 minut

2 myśli w temacie “Roladki z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *