W Nowym Roku pragnę powitać Was smacznym przepisem na pyszny omlet z rewelacyjną recepturą na pesto szczypiorkowe z naszej książki. 

17 grudnia 2021 roku miała miejsce premiera naszego "Kalendarza zdrowego żywienia" czyli książki kulinarno- dietetycznej, która została pięknie opracowana opierając swój główny podział o pory roku. Zaczynając od wiosny, pierwszych dwunastu przepisów i sześciu opisów produktów dedykowanych tej porze roku, po lato, jesień i kończąc na zimie. 
Łącznie książka zawiera 48 przepisów, których nie ma na blogu oraz dwadzieścia cztery opisy produktów dedykowane poszczególnym porom roku. W grubej oprawie, pięknie wydana. Warta zakupu, a oto link do strony sklepu: 


A poniżej przepis na pesto szczypiorkowe, który możecie znaleźć w rozdziale "Wiosna", w podrozdziale "Szczypiorek i cebula dymka" który wykorzystałam jako dodatek do omleta w dzisiejszym przepisie. 

Składniki na omlet:
  • 2 jaja 
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu 
  • łyżka masła 
  • kawałek żółtego sera (może być oscypek, cheddar, gouda)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej 
  • kilka marynowanych kurek lub pieczarek 
  • szczypiorek 
  • 2 łyżki majonezu dietetycznego (przepis na majonez z książki "Kalendarz zdrowego żywienia"
  • szczypiorek 
  • dwie łyżki pesto szczypiorkowego 
Przepis na pesto szczypiorkowe z książki "Kalendarz zdrowego żywienia"
  • 2 pęczki szczypiorku 
  • 100 g orzeszków ziemnych 
  • 100 g oliwek czarnych 
  • szczypta soli i pieprzu 
Przygotuj pesto szczypiorkowe. Składniki na pesto zmiksuj blenderem na gładką masę. Jajka roztrzep z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i wlej przygotowaną masę jajeczną. Ułóż plastry sera, szynki parmeńskiej i odrobinę pesto do środka a następnie zwijaj omlet powoli, tak by go nie uszkodzić, w rulon. Przygotowany omlet przełóż na talerz i podaj z odrobiną pesto, majonezem dietetycznym, marynowanymi grzybami a jego wierzch posyp szczypiorkiem. 

Smacznego, Klaudia!




 

Brak komentarzy