Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Najlepsza surówka z białej rzodkwi do obiadu.

Surówka z białej rzodkwi, podobnie jak surówka z kalarepy, pasuje niemal do wszystkiego. Surówkę z  rzodkwi podaję zazwyczaj do obiadu, ale sałatka z białej rzodkwi to także świetny dodatek do domowego burgera lub hot-doga. Surówka z rzodkwi jest bardzo zdrowa, łatwa do przygotowania i niedroga. Białą rzodkiew kupisz bez problemu w większych marketach, wyglądem przypomina mocno przerośniętą pietruszkę o gładkiej skórce. Biała rzodkiew jest uniwersalnym warzywem z którego wyczarujesz wspaniałe sałatki, surówki i zapiekani, ale ma dość dużo soku, więc po starciu możesz odcisnąć nadmiar płynu. Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i marchewką lub chili to już niemal klasyk w naszym menu. Jeśli więc szukasz nowego przepisu na to co zrobić z białej rzodkwi, to właśnie go znalazłaś. 

surowka-z-bialej-rzodkwi
Sałatka obiadowa z białej rzodkwi jest bardzo prosta do przygotowania.
 

Surówka z białą rzodkwią

  • 1 duża biała rzodkiew, to około 500-600 g
  • 1 małe Jabłko Grójeckie
  • 2-3 łyżki posiekanego grubego szczypiorku 
  • 1 łyżka majonezu, jeśli masz chwilę czasu to możesz zrobić majonez z gotowanych jajek
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz i około pół łyżeczki cukru do smaku
  • opcjonalnie możesz dodać
    • 1 dużą marchew startą na tarce o grubych oczkach
    • albo 1 papryczkę chili bardzo drobno posiekaną

Surówka z białej rzodkwi przepis

1. Białą rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą rzodkiew posyp odrobiną soli i odstaw na 5 minut. Odciśnij nadmiar soku. Możesz go wypić, ponieważ jest bardzo zdrowy, chociaż niezbyt smaczny.

2. Jabłko i ewentualnie marchewkę także zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

3. Wymieszaj majonez i musztardę z odciśniętą z nadmiaru soku białą rzodkwią, grubo posiekanym szczypiorkiem oraz startą marchewką lub drobniutko posiekanym chili. Dopraw do smaku solą, cukrem i mielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj. 

Surówkę z białej rzodkwi możesz podać do dań z drobiu lub wieprzowiny, świetnie też podkreśla smak burgerów i kanapek. 

surowka-z-bialej-rzodkwi

Co można zrobić z białej rzodkwi

Białą rzodkiew jest warzywem, które stwarza wiele możliwości, ma przy tym nieco bardziej wyrazisty smak niż rzodkiewka. Można z niej przygotować pyszne i zdrowe surówki i sałatki, ale doskonale nadaje się także na zupę. Surowa biała rzodkiew oprószona odrobiną soli podkreśli smak każdej kanapki, ale możesz ją również zamarynować, tak jak robią to mieszkańcy Dalekiego Wschodu i Indii.. Biała rzodkiew może być także jednym ze składników zapiekanek warzywnych. Warto wprowadzić ją do codziennej diety, ponieważ zróżnicowane menu sprzyja naszemu zdrowiu.

surowka-z-bialej-rzodkwi
Surówki i sałatki oraz sok z białej rzodkwi wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie.

Rzodkiew biała właściwości

Biała rzodkiew, choć mniej popularna niż dobrze wszystkim znane małe okrągłe rzodkiewki, jest warzywem niezwykle zdrowym. Zawiera pokaźną dawkę przeciwutleniaczy, witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę A. Dostarcza organizmowi soli mineralnych i błonnika, który ułatwia odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi oraz usprawnia pracę jelit.

Wśród jej największych zalet warto podkreślić, że biała rzodkiew wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Dlatego warto włączyć ją do swojej diety w okresie jesienno zimowym oraz w czasie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.  Świeży sok z białej rzodkwi działa wykrztuśnie oraz pomaga złagodzić stany jamy istnej. Wykazuje też silne właściwości alkalizujące i odkażające drogi moczowe oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek. 

Rzodkiew biała jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, odpowiednim dla diabetyków. 100 g białej rzodkwi to zaledwie 16-20 kalorii, tym samym biała rzodkiew sprzyja odchudzaniu. 

surowka-z-bialej-rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi.

Komentarze

  1. W sumie wieki nie jadłam i dzięki za przypomnienie:-) A ten dodatek jabłka bardzo mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy rzodkiew - białą i czarną. Jadamy ją często. Właśnie z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Surówkę z białej rzodkwi przygotowuję często jako dodatek do kanapek na kolację. Jej połączenie z jabłkiem zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię surówki ale z rzodkwi jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: