Strona główna Blog Batch Cooking! Gotowanie i zdrowe jedzenie
Batch Cooking! Gotowanie i zdrowe jedzenie

Batch Cooking! Gotowanie i zdrowe jedzenie

Gotowanie na raz na cały tydzień to praktyka o wielu zaletach, nawet jeśli pracujemy w domu. Odkryj, jak ta technika, batch cooking, praktykowana już przez nasze babcie, może pomóc ci lepiej się odżywiać, oszczędzając czas i wysiłek.

Gotowanie w trybie wsadowym pojawiło się w naszym życiu kilka lat temu jako najnowszy trend wśród foodie, ale jego udowodnione zalety sprawiły, że stał się częścią codziennego życia tysięcy ludzi. Początek nie jest skomplikowany; gdy raz spróbujesz, nie będziesz wiedział, jak żyć bez niego każdego tygodnia.

Metoda ta, którą można przetłumaczyć jako “gotowanie za jednym zamachem” lub “gotowanie w partiach”, dostosowuje się do każdego rodzaju rodziny lub stylu życia i może być niezwykle praktyczna w połączeniu z rutyną telepracy.

Batch Cooking! Gotowanie i zdrowe jedzenie

Czym jest gotowanie partiami i jakie są jego zalety?

Batch cooking to system organizacyjny, który polega na poświęceniu intensywnej sesji w kuchni w celu zorganizowania menu na cały tydzień. Chodzi o to, aby skoncentrować zadania kulinarne w jednym dniu, tak aby nie musieć się nimi przejmować w kolejnych dniach. Ma to wiele zalet.

  1. Pomoże Ci zaplanować tygodniowe menu dla całej rodziny.
  2. Unikniesz konieczności wychodzenia z domu i robienia małych zakupów w ciągu tygodnia.
  3. Zoptymalizujesz wszystkie składniki do maksimum, unikając marnotrawstwa.
  4. Zaoszczędzisz czas i wysiłek przez resztę tygodnia.
  5. Pozwala zdrowo się odżywiać, unikając podjadania i improwizacji.
  6. Inspiruje do wypróbowywania nowych przepisów i niejedzenia ciągle tego samego.
  7. Jest bardzo elastyczny: możesz go dostosować do swoich upodobań i potrzeb.

Urządzenia, które pomogą Ci ćwiczyć gotowanie w partiach.

Po pierwsze i najważniejsze, bądź praktyczny. Nie komplikuj sobie życia skomplikowanymi preparatami czy skomplikowanymi składnikami. Nie należy też improwizować. Pierwszym krokiem jest przejrzenie lodówki, zamrażarki i spiżarni, aby sprawdzić, jakie składniki posiadasz i zacząć planować swoje menu.

Zorganizuj codzienne posiłki z myślą o wszystkich członkach rodziny. Możesz skorzystać z aplikacji do planowania posiłków na smartfonie lub tablecie, która jest nawet wbudowana w niektóre inteligentne urządzenia, takie jak najnowsza generacja lodówek.

I wcale nie musisz tworzyć w 100% gotowych przepisów. Możesz zrobić kilka baz, które możesz wykorzystać do złożenia różnych dań, łącząc je ze sobą i unikając monotonii. Na przykład, cały pieczony kurczak może być użyty do sałatki, kanapki, cannelloni lub krokietów. Nawet dzieci mogą pomóc. Przy odrobinie organizacji i pomocy technologii, zrobisz to w mgnieniu oka.

Kuchenne akcesoria.

Tradycyjny szybkowar jest nadal niezbędnym pomocnikiem, ale teraz z bardziej zaawansowanymi, precyzyjnymi i bezpieczniejszymi technologiami. Wykorzystaj go do gotowania dużych ilości nasion roślin strączkowych w czasie krótszym niż połowa czasu, które możesz wykorzystać w innych daniach (gulasze, kremy, wegetariańskie burgery, sałatki) lub zrobić podwójne porcje ulubionych gulaszów do zamrożenia.

Elektryczne szybkowary lub multicookery również nie muszą zajmować miejsca na płycie grzewczej i automatycznie gotują wszystkie rodzaje dań dla wielu osób, nawet pod ciśnieniem, oszczędzając w ten sposób wiele czasu.

Ponieważ są one podłączane do gniazdka i nie wymagają ognia, można gotować inne danie lub preparat na płycie grzewczej, podczas gdy fasola lub ciecierzyca gotuje się oddzielnie. Dodatkowo, dzięki dołączonemu timerowi, będziesz miał o jeden garnek mniej do zapamiętania.

Piekarnik jest dużym urządzeniem, które pozwoli Ci w pełni wykorzystać potencjał Twojej sesji gotowania. Włącz go i nie wyłączaj, dopóki nie skończysz, a zaoszczędzisz energię. Wykorzystaj różne poziomy, aby piec różne warzywa w tym samym czasie, gdy pieczesz kurczaka lub inny drób, w całości lub w kawałkach.

Istnieją piekarniki wielofunkcyjne, w których można gotować kilka różnych potraw niezależnie od siebie w tym samym czasie, łącząc różne techniki, takie jak gotowanie na parze, grillowanie i mikrofale, a nawet z programami automatycznymi, w których piekarnik wykonuje całą pracę, a Ty nie musisz pilnować, kiedy go wyłączyć.

Dobrym pomysłem jest upieczenie jednej lub kilku całych dyń, przeciętych na pół. Następnie wyjmij miąższ, aby zrobić z niego puree z gotowanymi ziemniakami i wywarem lub podać jako dodatek do mięs i ryb. Można go również używać do pieczenia ciast i ciasteczek, a to samo dotyczy słodkich ziemniaków.

Spróbuj również z bakłażanami przekrojonymi wzdłuż. Można z niego uformować roladki z ratatouille lub mięsem mielonym, na sosie pomidorowym i zapiekance beszamelowej lub zrobić z niego bardzo zdrową lasagne z plasterkami wędzonego łososia i kozim serem. Jest również doskonałym nadzieniem do kanapek i może być krojona do dań z makaronu i ryżu; tę samą technikę można zastosować do cukinii.

Płyty indukcyjne.

Podczas gdy piekarnik pracuje, możesz trzymać kilka garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje i zamroź połowę: możesz go użyć w zupach, gulaszach, bulionach, sosach lub potrawkach. Na boku ugotuj dobry garnek sosu pomidorowego lub smażonych pomidorów, a połowę wykorzystaj do zrobienia ratatouille.

Z płytami indukcyjnymi jest to jeszcze łatwiejsze. Dzięki temu najnowszemu trendowi nie musisz się martwić o to, jakiej patelni używasz, ponieważ cała powierzchnia automatycznie dostosowuje się do kształtu i rozmiaru patelni, garnków i zapiekanek. Dzięki temu możesz przygotować wiele potraw w tym samym czasie i w pełni wykorzystać możliwości gotowania z bardzo dużymi pojemnikami.

Możesz również użyć go do ugotowania krótkiego makaronu, pozostawiając go al dente; podziel go na różne porcje i podawaj z różnymi dodatkami: pomidor z kiełbasą lub tuńczykiem, grillowane warzywa i ser, w sałatkach, itp. Ta sama zasada dotyczy zbóż takich jak proso, pszenica czy quinoa.

Innym dobrym pomysłem jest ugotowanie sporej ilości ciecierzycy lub fasoli. Suszone nasiona roślin strączkowych są bardzo sycące i mają tysiące zastosowań. W połączeniu z warzywami i mięsem w gulaszu lub stir-fry z ryżem, w ciepłych sałatkach z ryżu lub quinoa, puree z bulionu i warzyw w postaci kremu lub w hummusie o różnych smakach. Jeśli użyjesz szybkowaru, będą gotowe w mniej niż pół godziny.

lodówki “side by side”.

Lodówki Side-by-side, znane również jako “amerykańskie” lodówki, są tu na stałe. Ich duży rozmiar, wszechstronność i wiele funkcji pomoże Ci zachować całą żywność, której potrzebujesz na dzień gotowania w partiach. I nie tylko to: przygotowane przez Ciebie przepisy będą trwać znacznie dłużej, ponieważ zastosowana w nich technologia pozwala na dostosowanie temperatury do potrzeb każdego produktu.

Jedną z najciekawszych zalet, jakimi można się cieszyć posiadając lodówkę tego typu, jest możliwość zamrażania potraw w możliwie najkrótszym czasie. W krótkim czasie chłodziarki side-by-side obniżają temperaturę do -30 stopni Celsjusza, zachowując teksturę i smak żywności w najlepszych warunkach.

Zawierają one również strefy ultraszybkiego chłodzenia, w których można natychmiast umieścić żywność, aby zapewnić, że pozostanie ona w doskonałym stanie. Musisz kupić dużo warzyw do swoich wegetariańskich przepisów? Szuflada strefy wilgotności o wilgotności powyżej 80% (strefa wilgotności) w niektórych modelach pozwala przechowywać je znacznie dłużej.

Ryż jest uniwersalnym dodatkiem do potraw par excellence. Za pomocą urządzenia do gotowania ryżu można gotować duże ilości różnych rodzajów ryżu bez konieczności pilnowania ich gotowości. Może być stosowany jako dodatek do każdego dania, do sałatki, do nadziewania pieczonych warzyw lub do łączenia z resztkami pieczonego mięsa, warzyw lub jaj, do szybkiego zaimprowizowania dania z ryżu lub dodania do zupy. Zaletą tego urządzenia w porównaniu z tradycyjnym parowarem jest to, że ryż jest zawsze ugotowany do pożądanej konsystencji.

Dzięki parowarowi można również gotować wiele różnych warzyw na różnych poziomach, zachowując maksymalną ilość składników odżywczych i cały ich smak. Jest bardzo praktyczny do przygotowania ziemniaków, które następnie można przerobić na puree, dodać do śmietany lub wykorzystać do zrobienia np. sałatki wiejskiej.

Blendery.

Blender w amerykańskim stylu jest idealny do błyskawicznego przygotowywania wszelkiego rodzaju zup i zimnych kremów, a także do kremowego duszenia warzyw i roślin strączkowych. Większość kielichów jest odporna na wysokie temperatury, więc nie musisz nawet czekać, aż jedzenie ostygnie, zanim zaczniesz je miksować.

Oczywiście, jest to również bardzo przydatne do przygotowania koktajli i smoothies z surowych owoców i warzyw, na przykład, wykorzystując te kawałki, które są już zagrożone w misce owoców i nie zaniedbując naszą codzienną dawkę warzyw. Dzięki mocy tych urządzeń można przy ich pomocy przygotować hummus i pasztety warzywne, rozdrobnić nasiona roślin strączkowych, twarde warzywa, a nawet orzechy, a także zrobić wege burgery.

Dobrym trikiem jest zamrożenie gotowych owoców i zmiksowanie ich prosto z zamrażarki z mlekiem, jogurtem lub sokiem; to sprawia, że bardzo łatwo jest cieszyć się kremowym smoothie w ciągu kilku sekund rano lub w porze przekąski. A jeśli zamrozisz gotowe smoothie w foremkach, będziesz mieć zdrowe posiłki dla całej rodziny.

Roboty kuchenne.

Urządzenia te są ostateczne gadżety kuchenne, aby gotowanie znacznie szybciej. Robot kuchenny umożliwia siekanie, mielenie, laminowanie, rozdrabnianie, mieszanie lub tarcie wszystkich rodzajów żywności w ciągu kilku sekund i z precyzją szefa kuchni, w dużych ilościach. Wykorzystaj je do przygotowania składników bez wysiłku lub do stworzenia własnych sosów, mielonek, hummusu lub marynat.

Dzięki robotowi kuchennemu zaoszczędzisz jeszcze więcej czasu, ponieważ są to urządzenia, które łączą w sobie wiele funkcji w sposób automatyczny. Od stir-fry do gulaszu, dań mieszanych, zup lub ciast chlebowych i ciastek, można zaprogramować automatyczne przepisy, aby poświęcić się innym zadaniom, lub skorzystać z wielopoziomowych systemów gotowania, które łączą różne techniki w tym samym czasie.

Inne przydatne małe urządzenia.

Teraz nadszedł czas, aby skorzystać z tych gadżetów, które być może nigdy nie myślałeś, że możesz wykorzystać. Na przykład, elektryczna maszynka do mielenia mięsa znacznie ułatwi przygotowywanie składników (koniec z ręcznym siekaniem cebuli i czosnku) i można jej użyć do przerobienia resztek czerstwego chleba na bułkę tartą.

Dzięki urządzeniu do gotowania jajek bez wysiłku ugotujesz idealne jajka na twardo, zwalniając płytę grzewczą. Są świetnym źródłem zdrowego białka, którym można wzbogacić sałatki, kanapki, warzywne stir-fry, zupę ramen lub gulasz. I trwają długo.

A dlaczego nie zdecydować się na jogurtownicę? Zapomnisz wtedy o konieczności kupowania kolejnych jogurtów i będziesz mógł je przyrządzać według własnych upodobań, łącząc je z owocami lub orzechami. Będziesz mieć wszystkie desery i przekąski w swoim tygodniowym menu posortowane. Co więcej: jogurt, w połączeniu z przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek, tworzy pyszny sos do mięs, ryb i sałatek.

Prawidłowe przechowywanie potraw.

Po ugotowaniu wszystkich potraw, trzeba zorganizować ich przechowywanie. Ważne jest, aby poczekać, aż wszystko ostygnie przed przechowywaniem i prawidłowo rozdzielić każde danie do czystych, szczelnych pojemników. Najlepiej podzielić na małe porcje, aby nie otwierać i nie zamykać ciągle pojemników.

Wybierz to, co zamierzasz zużyć w ciągu najbliższych dwóch lub trzech dni, a resztę zamroź, zawsze notując zawartość i datę. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia gotowanych potraw oraz zachować ich wartości odżywcze i smak, można skorzystać z zalet pakowarki próżniowej.

To urządzenie pozwoli Ci bezpiecznie przechowywać surowe produkty spożywcze do spiżarni, takie jak warzywa, ryż czy kawa, a także ułatwi Ci ich zamrożenie. Dzięki maszynom do pakowania krótko- i średnioterminowego można wykorzystać specjalne pojemniki do przechowywania wszystkich potraw w lodówce, tak aby można je było bezpiecznie spożywać przez cały tydzień.

Wreszcie, za pomocą dehydratora można również przygotowywać przekąski, jeśli kupuje się dużą ilość owoców lub warzyw za jednym razem. Po wysuszeniu, te smaczne chipsy przetrwają wiele tygodni i mogą być również użyte do przygotowania śniadaniowej mieszanki musli.

Dzięki temu systemowi pakowania możesz ugotować pieczonego kurczaka jednego dnia i używać go przez kolejne dni, zachowując jego świeżość jak przed ugotowaniem. Oddziel każdy produkt, np. ugotowany ryż, makaron i warzywa, do odpowiednich pojemników, a w ciągu tygodnia będziesz mógł tworzyć nieskończoną ilość kombinacji. Dzięki zamrażarce długoterminowej można zamrażać świeżą żywność i przechowywać ją do pięciu razy dłużej, dzięki czemu można skorzystać z dużych zakupów i ofert specjalnych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*