KARMEL SOLONY

Solony sos karmelowy

Przepis na karmel solony. Jest to pyszny słodki sos domowy, składający się tylko z 4 składników. Szybko przyrządzany w 15 minut. Może posłużyć jako polewa do tortów, ciast, babeczek, lodów, owoców, oraz jako składnik sosów, kremów, mas, itd. Karmel solony domowej roboty, to sos tak pyszny, że można go jeść łyżkami.
Ogólne są 3 sposoby na zrobienie karmelu slonego. Dziś zaprezentuję jeden z nich.

Jak zrobić taki karmel solony pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


Karmel Solony

SKŁADNIKI:
  • cukier trzcinowy lub zwykły  (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% lub 36% (240 ml.)
  • masło niesolone (55 g)
  • sól morska (1/2 łyżeczki)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

 Rondelek  rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy do niego równomiernie 1/4 szklanki cukru. Powoli rozpuszczamy cukier na średnim lub małym ogniu. (Pierwszy etap roztapiania cukru może byc trochę długi. Ale trzeba być cierpliwym).
Gdy cukier zacznie się topić przy brzegach, można delikatnie obracać rondelkiem, aby poruszyć trochę cukier i zachęcić go do topnienia.
Jak cukier  w większości się roztopi dodajemy następne 1/4 ilości cukru i dalej topimy na małym ogniu ciągle ruszając rondelkiem. 
Na tym etapie cukier powinien coraz szybciej się topić i  aby go nie przypalić zmniejszamy ogień do najmniejszego i obracamy ciągle, lub mieszamy drewnianą łyżką. Powtarzamy czynność z pozostałym cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Ściągamy rondel z kuchenki i wlewamy do niego cienkim strumieniem gorącą śmietankę kremówkę. Mieszamy energicznie uważając, bo będzie gwałtownie bulgotać. (Uwaga: gdy dodamy zimną kremówkę, wtedy masa nam się zbryluje i  trzeba będzie ponownie wstawić na ogień w celu podgrzania masy )
Po wlaniu kremówki dodajemy masło (temp. pokojowa) i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Uwagi:
Podajemy na ciepło lub zimno.
Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięty do 2 tygodni.
Karmel wyciągnięty z lodówki ma konsystencję mocno gęstą, lecz podczas podgrzania zmienia na rzadszą.

Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na InstagramieFacebooku lu Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na KREMY

Domowy sos karmelowy
domowy sos karmelowy 
Sos karmelowy solony
 karmel solony zaraz po wyjęciu z lodówki

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze

  1. Anonimowy9/5/23

    Dzień Dobry. Jak podgrzać śmietankę na kuchence gazowej? Czy doprowadzić ją do wrzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo jak na elektyrcznej, na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

      Usuń

Prześlij komentarz