stycznia 09, 2022

Jagielnik bounty

Wegański sernik o smaku bounty


Jak niedziela, to przychodzę z czymś słodkim i absolutnie przepysznym. Jagielnik o smaku batoników bounty. Zdrowy wegański deser na bazie kaszy jaglanej, płatków owsianych i napoju owsianego.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki:

Spód

  • 80 g. gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek napoju owsianego
  • 50 ml. wrzącej wody
  • 8 suszonych daktyli
  • 5 suszonych fig
  • 120 g. płatków owsianych błyskawicznych

Masa kokosowa:

  • 180 g. kaszy jaglanej
  • 900 ml. napoju owsianego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 130 g. wiórków kokosowych

Polewa:

  • 80 g. gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek napoju owsianego

Wegański sernik o smaku bounty


Spód: 

Figi i daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do wystygnięcia. 
Następnie zblenduj na papkę. 

Spód tortownicy o średnicy 22 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Połamaną na kawałki czekoladę umieść w garnku. Wlej napój owsiany i podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Dodaj zblendowane owoce i płatki owsiane, wymieszaj. Masę przełóz do tortownicy i wylep nią spód. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Masa kokosowa: 

Kaszę wsyp do dużego garnka i praż co chwilę mieszając, aż zacznie wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Wlej napój owsiany, mieszaj i zagotuj. Przykryj garnek pokrywką. Kaszę gotuj na małym ogniu bez mieszania 18 minut. 

Wsyp sól, ksylitol lub cukier i wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze 2 minuty. Przełóż masę do blendera kielichowego i dokładnie zblenduj. Wylej następnie na spód i wyrównaj wierzch. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na kilka godzin.

Polewa: 

Połamaną na kawałki czekoladę umieść w rondelku. Wlej napój owsiany i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Zdejmij obręcz tortownicy i polej jagielnik polewą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz