Śledź pod żółtą pierzynką
Przepisów na dobra sałatkę ze śledziem - nigdy zbyt wiele :) Śledź pod żółtą pierzynką, to sałatka warstwowa składająca się z samych pyszności: śledzia, jajek, żółtego sera, cebulki i sosu majonezowo-musztardowego.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych (w oleju)
- 15 dag sera żółtego
- 5 jajek
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypioru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy (np. dijon)
- świeżo mielony czarny pieprz
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
4 łyżki oleju wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny. Majonez wymieszać z musztardą.
Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Pokroić na kawałki ok. 1 cm szerokości.
Przygotować szklaną miskę, w której ładnie będzie widać warstwy.
Układać kolejno:
- śledzie (dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i polej olejem z sokiem z cytryny)
- cebulę,
- jajka,
- sos musztardowy,
- starkowany żółty ser,
- szczypiorek.
Wstawić do lodówki.
Źródło: www.mniammniam.com
Drukuj przepis
0 komentarze