stycznia 05, 2022

Drapacz chmur

Drapacz chmur to wyjątkowe ciasto - wygląda bardzo efektownie a jego wykonanie wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Robię je zawsze kiedy potrzebuję czegoś ekstra - sprawdza się w każdej sytuacji :)
ciasta i desery, ciasta bez pieczenia, ciasto na herbatnikach, ciasto z masą budyniową, ciasto z dżemem, ciasto z masą kajmakową, ciasto z pierniczkami


SKŁADNIKI:

1 opakowanie herbatników ciemnych
1 opakowanie herbatników jasnych
KREM:
1 l mleka
1 jajko
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
200 g masła
sok z cytryny ( ok. 0.5 szklanki - wedle uznania)
+ dżem porzeczkowy/śliwkowy/wiśniowy
1 puszka kajmaku (ok. 460g)
1 opakowanie pierniczków w czekoladzie


WYKONANIE:

1. Przygotuj budyń: jajko i mąki rozmieszaj w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj a następnie wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane mąki i mieszaj całość aż powstanie gładki, gęsty i jednolity budyń;
2. Masło z cukrem dokładnie utrzyj. Następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj do powstania jednolitego kremu. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie krótko zmiksuj całość;
3. 1/3 masy budyniowej odłóż. Do pozostałej dodaj puszkę kajmaku i krótko zmiksuj;
4. Następnie dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj masę łyżką;


5. Na dnie tortownicy ułóż ciemne herbatniki. Zabezpiecz boki formy rantem i wyłóż połowę masy kajmakowej;
6. Ułóż warstwę jasnych herbatników, lekko je dociśnij. Następnie rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
7. Dżem pokryj warstwą startych (lub pokruszonych pierniczków) a następnie rozsmaruj jasną masę budyniową;

8. Ułóż kolejną warstwę herbatnikow, lekko je dociśnij i posmaruj dżemem;


9. Wyłóż resztę masy kajmakowej - wyrównaj wierzch;
10. Ciasto schładzaj w lodówce min. kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch pokruszonymi pierniczkami.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasta bez pieczenia, ciasto na herbatnikach, ciasto z masą budyniową, ciasto z dżemem, ciasto z masą kajmakową, ciasto z pierniczkami


7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
    Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super i napewno tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile orzechów dodać do masy z kajmakiem? Ile mniej więcej dżemu dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około pół szkalnki orzechów oraz słoiczek (300 g) dżemu

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger