Składniki:
ok.2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki mąki kokosowej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
ok. 3/4szkl. cukru pudru
20g cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżka budyniu waniliowego w proszku
200g zimnego masła
3 żółtka
1 łyżka jogurtu naturalnego
Polewa:
50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
2 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, mąkę kokosową, mąkę kukurydzianą i proszek budyniowy. Dosypałam cukier puder i cukier z wanilią. Dodałam żółtka, jogurt naturalny i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,5cm. Foremkami wycinałam ciasteczka i przenosiłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam po kilkanaście minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciastek. Ciastka po upieczeniu pozostawiłam do wystygnięcia. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam składniki na jednolitą polewę. Ciastka w kształcie serduszek posmarowałam od spodu czekoladą. A ciastka w kształcie kwiatków udekorowałam z wierzchu czekoladą tworząc na nich cienkie kreseczki.
SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com