wtorek, 4 stycznia 2022

Śledzie na zimno z cebulą i pomidorami suszonymi

Od czasu do czasu lubię przygotować śledzie na kolację, takie same mi nie smakują, ale z różnymi dodatkami to już tak. Przygotowałam je na lekko słodko z cebulą duszoną, suszonymi pomidorami i z bakaliami. Najlepiej smakują dobrze schłodzone i ze świeżym chrupiącym pieczywem.

 




Potrzebujemy:

3 duże cebule

3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy ) 

2 łyżki rodzynek

2 łyżki suszonej żurawiny

2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

6 sztuk suszonych pomidorów

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

papryka słodka mielona do smaku

1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory

olej do smażenia

szczypta cukru 



Wykonanie pysznych śledzi:


1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy, rodzynki i żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem i przyprawą suszonymi pomidorami. Studzimy.

2. Śledzie wyjmujemy z zalewy, osączamy je na sicie lub na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę lub paski. Następnie dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby ,, przegryzły się.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady: 

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz