Zapiekanka z chleba jak pizza

Autor Pieprzyć z Fantazją

Co zrobić z chlebem, co już utracił swoją świeżość? Podsuwam pomysł na wykorzystanie suchych kromek chleba.

Przykro jest wyrzucać nie wykorzystane produkty w kuchni, a chyba najbardziej chleb. Ze wszystkiego można coś zrobić, gdy tylko wpadnie jakiś fajny pomysł do głowy.
Aby zrobić zapiekankę z chleba wystarczą kromki chleba, których nie mamy ochoty zjeść w kanapkach oraz wszelkie składniki, które można dodać do pizzy. Jeśli zostaje w lodówce jakaś wędlina, ser, brokuły, papryka, to nie pozostaje nic innego jak zrobić pizzę. Jak zostanie kawałek kurczaka z obiadu, czy innego mięsa, to z pewnością będzie to pyszny dodatek do takiej zapiekanki. Oliwki, kapary, dodaj to co lubisz.
Chleb, którego użyłam do zrobienia pizzy nie był całkiem czerstwy i nie był pierwszej świeżości, ale dał się uformować w blaszce. Wypełniłam spód zapiekanki dokładnie chlebem, by sos utrzymał się na wierzchu, a w ostateczności zapiekanka ładnie wyglądała i nie miała rozmiękniętego spodu.

Zero waste w kuchni może być nawet całkiem smaczne i nie tylko modne. Taką zapiekankę można zabrać do pracy czy do szkoły na drugie śniadanie czy obiad. To co dodasz do takiego jedzenia zależy od tego, co do zaoferowania ma Twoja lodówka. Myślę jednak, że każda w swoich zakamarkach skrywa jakieś pyszne kąski, którymi w ostateczności nakarmisz kilka osób.

Zapiekanka z chleba składniki:

  • kilka kromek chleba
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
  • kilka pieczarek
  • kilka oliwek, kapary
  • cebula
  • ok. 200 g tartego żółtego sera
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju do smażenia pieczarek
  • blaszka 26cm śr.

Zapiekanka z chleba wykonanie:

  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kromki chleba dość ciasno, jeśli pozostają jakieś szczeliny pomiędzy kromkami wypełnij je innymi kawałkami chleba.
  • w kubeczku wymieszaj passatę pomidorową z trzema łyżkami oliwy z oliwek, szczyptą soli, oregano i bazylii, jeśli sos jest zbyt kwaśny możesz dodać odrobinę cukru
  • posmaruj kromki chleba przygotowanym sosem i oprósz częścią startego żółtego sera
  • pieczarki pokrój i usmaż na odrobinie oleju a następnie wyłóż na spód chlebowy
  • dodaj pokrojoną paprykę i pokrojoną w piórka cebulę
  • dodaj pokrojone oliwki i kapary, jeśli je lubisz
  • wszystko oprósz pozostałym żółtym serem
  • na wierzch zapiekanki połóż pokrojone pomidorki koktajlowe
  • całość oprósz oregano i bazylią
  • piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na niższej kratce (u mnie to była pozycja nr 2) do momentu zarumienienia się sera

Smacznego!
Lidka

5 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
2 lat temu

Zapiekanka wygląda wspaniale! Ja również nie lubię marnować i staram się wykorzystywać wszystko. Lata temu robiłam podobną zapiekankę i aż wróciły wspomnienia, bo wiąże się z nią ciekawa historia i moje początki blogowania 🙂

Teresa
2 lat temu

Bardzo ciekawy pomysł, uwielbiam zapiekanki i pizzę, więc z pewnością wypróbuję ten przepis. Bardzo możliwe, że przyrządzę danie już dzisiaj wieczorem, będzie to idealna okazja do przetestowania nowego piekarnika. Dzieciom również powinna przypaść do gustu kolacja tego typu.

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x