stycznia 03, 2022

Warzywne curry z ryżem

Curry to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej.
Nazwa pochodzi z języka tamilskiego - kari oznacza dosłownie sos. Sama potrawa znana jest pod tą samą nazwą w wielu krajach, nie tylko w samej Azji.

Istnieje wiele odmian curry, które różnicę w smaku zawdzięczają przede wszystkim odpowiednio dobranej kompozycji przypraw. Zmieniać można także główne składniki sosu - możemy dodać mięso, ryby czy różne rodzaje warzyw.

Co więc powiecie na aromatyczne warzywne curry z ryżem? Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom 😉




Warzywne curry z ryżem - przepis na 8 porcji

Do przygotowania curry będą Ci potrzebne:
  • 3 kalarepy,
  • 2 cukinie,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 10 rzodkiewek,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 duże szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • 250ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżeczki curry,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek i szalotkę posiekaj.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Cukinię pokrój w półplastry, kalarepy obierz i pokrój w kostkę, papryki w większą kostkę, rzodkiewki w ćwiartki, seler naciowy w półksiężyce.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim curry, kumin i kurkumę mieszając, aby się nie przypaliły, ale uwolniły więcej aromatu.
4. Do przesmażonych przypraw dodaj warzywa i smaż ok. 5 minut mieszając co jakiś czas.
5. Całość zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i gotuj 10 minut.
6. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.
7. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze 50 minut.
8. Na koniec dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger