Ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto pochodzi z IG @fit przepisy od Baletnicy 🙂

Składniki:
200g marchewki
4 jajka
200g mąki
U mnie mix: pszenna, ryżowa i z ciecierzycy. Można użyć innych. Najlepiej wymieszać kilka rodzajów.
50g roztopionego masła.
1/2 szklanki eytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka na sernik
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Serek, miód i sok wymieszać i schować do lodówki.
Jajka ubić na puszystą masę ze słodzidłem. Dodać marchewkę, masło, proszek i wymieszać. Dodawać mąkę, aż ciasto będzie gęste. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku góra dół, 180 stopni przez około 40 minut. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można posypać cukrem pudrem 🙂

3 uwagi do wpisu “Ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz