Orzechowa krówka - Pyszne ciasto bez pieczenia

 Składniki:
(blaszka 25x35cm )

  1. Herbatniki maślane ok. 50 sztuk
  2. Herbatniki kakaowe ok. 50 sztuk
  3. Masa kajmakowa puszka
  4. Orzechy laskowe 200 g
Krem śmietankowy:
  1. Śmietana 30 % 600 ml
  2. Cukier puder 3 łyżki
  3. Żelatyna 2 łyżki z górką
  4. Woda 125 ml 
Krem budyniowy:
  1. Budyń śmietankowy bez cukru 2 x 40g
  2. Mleko 500 ml
  3. Masło 150 g
  4. Cukier 3 łyżki
Przygotowanie:

Na początku przygotować krem budyniowy. W 100 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy. 400 ml mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek budyniowy, cały czas mieszając i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia i zagotowania się budyniu. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą dotykając budyniu i odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło zmiksować na puch. Dodawać po łyżce przestudzonego budyniu cały czas miksując. Po każdy dodaniu budyniu zmiksować kilkanaście sekund i dopiero dodawać kolejną partię budyniu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie jasnymi herbatnikami. Wykładamy połowę masy kajmakowej i ponowie jasne herbatniki.

Rozsmarowujemy krem budyniowy i wykładamy ciemne herbatniki. Rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową i ponownie ciemne herbatniki.

Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie krótko podgrzać, aby żelatyna była płynna ( żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości żelujące). Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać przestudzoną, ale płynną żelatynę i krótko zmiksować. ( do żelatyny warto dodać łyżeczkę śmietany i dopiero całość wlać do śmietanki).

Śmietanę wyłożyć na herbatniki. Na koniec posypać siekanymi orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz