Śmietanowy galaretkowiec, czyli idealne ciasto na sylwestra, bo kto nie lubi galaretki? Chyba nie znam takiej osoby… 🙂 Jest to orzeźwiające ciasto, o cytrusowym smaku, a co najważniejsze – lekkie.
Składniki i przepis na ciasto śmietanowe z galaretką:
- 5 galaretek o różnych smakach
- 2 galaretki o takim samym smaku
- 2.1l gorącej wody
- 500ml jogurtu greckiego
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 5-8 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 12g żelatyny
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- okrągłe biszkopty
Każdą z pięciu galaretek rozpuszczamy w 300ml gorącej wody i studzimy. Gdy stężeją, wyciągamy je z naczyń i kroimy w większą kostkę. Odstawiamy do lodówki. Tortownicę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy biszkopty. Żelatynę zalewamy 50ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Teraz czas na przygotowanie masy śmietanowej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na 3/4, a następnie dodajemy jogurt grecki, skórkę i sok z cytrusów, mieszamy. W tym momencie możemy dostosować smak masy pod siebie. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy szybko mieszając. Musimy teraz pracować szybko, ponieważ masa będzie się momentalnie ścinać. Dodajemy szybko pokrojone galaretki, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
2 galaretki rozpuszczamy w 600ml wody i studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego! 🙂