Śmietanowy galaretkowiec
Bez pieczenia Serniki na zimno

Śmietanowy galaretkowiec

Śmietanowy galaretkowiec, czyli idealne ciasto na sylwestra, bo kto nie lubi galaretki? Chyba nie znam takiej osoby… 🙂 Jest to orzeźwiające ciasto, o cytrusowym smaku, a co najważniejsze – lekkie.

 

Składniki i przepis na ciasto śmietanowe z galaretką:

  • 5 galaretek o różnych smakach
  • 2 galaretki o takim samym smaku
  • 2.1l gorącej wody
  • 500ml jogurtu greckiego
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 5-8 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 12g żelatyny
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • okrągłe biszkopty

 

Każdą z pięciu galaretek rozpuszczamy w 300ml gorącej wody i studzimy. Gdy stężeją, wyciągamy je z naczyń i kroimy w większą kostkę. Odstawiamy do lodówki. Tortownicę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy biszkopty. Żelatynę zalewamy 50ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Teraz czas na przygotowanie masy śmietanowej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na 3/4, a następnie dodajemy jogurt grecki, skórkę i sok z cytrusów, mieszamy. W tym momencie możemy dostosować smak masy pod siebie. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy szybko mieszając. Musimy teraz pracować szybko, ponieważ masa będzie się momentalnie ścinać. Dodajemy szybko pokrojone galaretki, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
2 galaretki rozpuszczamy w 600ml wody i studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego! 🙂

Śmietanowy galaretkowiec Śmietanowy galaretkowiec

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *