Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to pyszna coroczna tradycja na święta. A co jakby pierogi wigilijne przenieść nieco na poziom wyżej i dodać nieoczywistych składników?

NA ŚWIĘTA:
  ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ  
  SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ  
  ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM  
  KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU  
  KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM  
  TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI  
  ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI  
PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami:
– to przepis na tradycyjne pierogi wigilijne inaczej
– pyszne i delikatne
– to pierogi w innym wymiarze
– domowej roboty
– idealne nie tylko od święta

PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

ILOŚĆ PORCJI: 30-40 PIEROGÓW
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Mąka pszenna 550g
– Woda gorąca – 250ml
– Olej bezwonny – 2 łyżki
– Sól himalajska drobna – łyżeczka
– Cebula oraz olej do przesmażenia – 2-3 łyżki

FARSZ:
– Kapusta kiszona – 500g
– Borowiki suszone – 40g
– Sól himalajska drobna – do smaku
– Cebula – 2 średnie sztuki
– Sos teriyaki – 2 łyżki
– Syrop klonowy – 2 łyżki
– Masło – około 20g
– Bulion warzywny – 200 ml
– Daktyle – 5 większych sztuk
– Listki laurowe – kilka sztuk
– Ziele angielskie – kilka ziarenek
– Pieprz do smaku
– Sól do smaku

PRZEPIS:
1. Wodę zagotuj i odstaw do delikatnego przestudzenia.
2. Do miski robota miksującego dodaj mąkę, olej i sól. Miksuj i dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe ciasto odstaw na chwilę by odpoczęło.
3. Daktyle zalej wrzątkiem i namocz około 30 minut.
4. Połowę grzybów ugotuj w osolonej wodzie z cebulą przekrojoną na pół, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym. Drugą połowę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
5. Cebulę poszatkuj i przesmaż do zeszklenia na rozgrzanym maśle.
6. Kapustę kiszoną odciśnij i drobno poszatkuj. Włóż do garnka wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi.
7. Dodaj przesmażoną cebulę, zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu.
8. Po 30 minutach odcedź grzyby i te gotujące się wraz z cebulą i te moczone. Ale zachowaj wodę po gotowaniu i moczeniu. Grzyby posiekaj i dodaj do kapusty, wlej wodę po grzybach.
9. Daktyle również odcedź, posiekaj i dodaj do kapusty.
10. Dopraw kapustę sosem teriyaki, pieprzem oraz syropem klonowym. I ewentualnie dosól do smaku.
11. Gotuj jeszcze około 30 minut. Po tym czasie odcedź z nadmiaru płynów i zmiksuj.
12. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto, wycinaj okręgi za pomocą obręczy kucharskiej bądź szklanki.
13. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
14. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Lub zamroź do ugotowania w odpowiednim czasie.
15. Ugotowane pierogi dla lepszego smaku przesmaż z cebulką.

PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Prep Time1 hour
Cook Time1 hour
Servings: 4
Author: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Mąka pszenna - 550g
  • Woda gorąca – 250ml
  • Olej bezwonny – 2 łyżki
  • Sól himalajska drobna – łyżeczka
  • Cebula oraz olej do przesmażenia – 2-3 łyżki
  • FARSZ:
  • Kapusta kiszona – 500g
  • Borowiki suszone – 40g
  • Sól himalajska drobna – do smaku
  • Cebula – 2 średnie sztuki
  • Sos teriyaki – 2 łyżki
  • Syrop klonowy – 2 łyżki
  • Masło – około 20g
  • Bulion warzywny – 200 ml
  • Daktyle – 5 większych sztuk
  • Listki laurowe – kilka sztuk
  • Ziele angielskie – kilka ziarenek
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku

PRZEPIS

  • Wodę zagotuj i odstaw do delikatnego przestudzenia.
  • Do miski robota miksującego dodaj mąkę, olej i sól. Miksuj i dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe ciasto odstaw na chwilę by odpoczęło.
  • Daktyle zalej wrzątkiem i namocz około 30 minut.
  • Połowę grzybów ugotuj w osolonej wodzie z cebulą przekrojoną na pół, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym. Drugą połowę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
  • Cebulę poszatkuj i przesmaż do zeszklenia na rozgrzanym maśle.
  • Kapustę kiszoną odciśnij i drobno poszatkuj. Włóż do garnka wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi.
  • Dodaj przesmażoną cebulę, zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu.
  • Po 30 minutach odcedź grzyby i te gotujące się wraz z cebulą i te moczone. Ale zachowaj wodę po gotowaniu i moczeniu. Grzyby posiekaj i dodaj do kapusty, wlej wodę po grzybach.
  • Daktyle również odcedź, posiekaj i dodaj do kapusty.
  • Dopraw kapustę sosem teriyaki, pieprzem oraz syropem klonowym. I ewentualnie dosól do smaku.
  • Gotuj jeszcze około 30 minut. Po tym czasie odcedź z nadmiaru płynów i zmiksuj.
  • Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto, wycinaj okręgi za pomocą obręczy kucharskiej bądź szklanki.
  • Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  • Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Lub zamroź do ugotowania w odpowiednim czasie.
  • Ugotowane pierogi dla lepszego smaku przesmaż z cebulką.
PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

SMACZNEGO!