Stromboli

Stromboli to kolejna wariacja na temat pizzy. Przygotowujemy drożdżowe ciasto z dodatkami, zwijamy je w roladę, a po upieczeniu kroimy na plasterki.

Inna forma podania, ale smak bardzo zbliżony, dzięki czemu powinna zasmakować wszystkim miłośnikom pizzy. Tym co mnie tutaj zaskoczyło, był fakt, że takie kawałki smakowały mi i na ciepło i na zimno (a o pizzy zdecydowanie nie mogę tego powiedzieć).

Stromboli lepiej kroić po krótkim przestudzeniu – wówczas nie odkształca się i zdecydowanie lepiej „trzyma formę”.

Do środka można dać ulubione dodatki, również kolejność ich wykładania jest dowolna.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ja użyłam typ 00, ale nada się też 550 czy 450)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • około 300 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży

Dodatki:

  • 2 piersi kurczaka
  • przyprawa kebab/gyros
  • 150-200 g szynki
  • 2 płaty papryki konserwowej (bez skóry)
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • około 350 g pieczarek
  • 300 g tartej mozzarelli
  • ketchup
  • bazylia, oregano
  • tarty parmezan
  • 1 jajko

Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy rozmącone jajko oraz drożdże rozmieszane w ciepłej wodzie. Mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę, do wyrośnięcia.


W międzyczasie przygotowujemy dodatki.

Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa. Obsmażamy na rozgrzanej patelni. Odstawiamy na bok do przestudzenia.

Pieczarki kroimy na półplasterki. Obsmażamy na patelni do zrumienienia. Pod koniec oprószamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Paprykę kroimy w kostkę, ogórki na plasterki.

Szynkę kroimy na paseczki.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdej z nich nadajemy prostokątny kształt – około 27x37cm (proponuję wałkować na leciutko oprószonym mąką papierze do pieczenia. Ewentualnie można rozwałkować ciasto na blacie, a przenieść je później na papier – ułatwi to zwijanie i przeniesienie gotowej rolady na blaszkę).
Rozprowadzamy niewielką ilość ketchupu, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Oprószamy niewielką ilością suszonej bazylii i oregano. Wzdłuż jednego boku rozprowadzamy połowę szynki, następnie dajemy połowę papryki, połowę pieczarek, połowę kurczaka oraz połowę ogórków. Całość posypujemy połową tartej mozzarelli. Zwijamy w roladę (pomagamy sobie papierem do pieczenia). Układamy na dużej blaszce łączeniem do dołu. W ten sam sposób przygotowujemy drugą roladę.

Roladę przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Oprószamy po wierzchu suszoną bazylią i oregano. Posypujemy niewielką ilością tartego parmezanu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.

Lekko studzimy przed krojeniem.

I robiona kolejny raz. Dodatki te same 🙂