Kaczka po chińsku z chrupiącymi warzywami

Kaczka po chińsku przygotowana została z piersi kaczki. Mięso zostało najpierw krótko obsmażone, a następnie pieczone.  Kaczkę podaję na chrupiących krótko smażonych w woku warzywach z dodatkiem sosu słodko ostrego. Coś wyjątkowo smacznego.

Kaczka po chińsku przygotowana została z piersi kaczki. Mięso zostało najpierw krótko obsmażone, a następnie pieczone.  Kaczkę podaję na chrupiących krótko smażonych w woku warzywach z dodatkiem sosu słodko ostrego. Coś wyjątkowo smacznego. Kaczka po chińsku to przykład na to, że w domu można przyrządzić doskonałą „chińszczyznę”. Taką, która bije na głowę wątpliwej jakości dania serwowane w popularnych barach „orientalnych” rozsianych po całej Polsce. Nie potrzeba do tego specjalistycznej wiedzy, a jedynie mojego przepisu oraz kilku ogólnodostępnych składników. W dodatku danie przyrządza się szybko i łatwo. Nie ma tutaj żadnych czarów, jedynie potrzeba nieco wyczucia podczas gotowania. Ale o tym wszystkim dowiesz się z przepisu. Zapraszam.

Składniki

2 piersi z kaczki o wadze max 200 gramów każda
przyprawa „chińskie 5 smaków”
250 gramów brązowych pieczarek
150 gramów groszku cukrowego
żółta papryka
czerwona papryka
1 ostra papryczka
mały kawałek imbiru
dymka z cebulką
sos sojowy
ostro słodki sos chili
sos hoisin

Kaczka po chińsku przepis

Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Natnij skórę kaczki na krzyż uważając, aby nie naciąć znajdującego się pod skórą mięsa. Posyp piersi z kaczki od strony skóry solą i pieprzem, z drugiej zaś strony posól i posyp obficie przyprawą „chińskie 5 smaków”. Odłóż na bok.

Pokrój pieczarki w ćwiartki, papryki w paski, ostrą papryczkę drobno według uznania, imbir w zapałki. Groszek cukrowy ugotuj w osolonej wodzie 3 minuty, a następnie przelej go obficie zimną wodą. Odłóż na bok.

Przygotowanie kaczych piersi

Smaż piersi z kaczki skórą do dołu około 5 minut na średnim ogniu, aby wytopił się tłuszcz. Następnie odwróć piersi i smaż jeszcze 3 minuty. Kaczka po chińsku już pięknie pachnie. Następnie przełóż kacze piersi do naczynia żaroodpornego skórą do góry, naczynie włóż do piekarnika. Piecz 10 do 12 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmij kacze piersi z piekarnika. Przełóż je na talerz, przykryj folią aluminiową i pozostaw, aby odpoczęły kilka minut.

Smażymy warzywa na chrupiąco

Podczas gdy piersi będą się piekły przygotuj warzywa. Na patelnię wlej nieco oleju, a następnie wrzuć pokrojoną na ćwiartki cebulę (tę od dymki) i pieczarki. Lekko posól grzyby i smaż wszystko 4 minuty od czasu do czasu mieszając.

Zdejmij pieczarki z patelni, a patelnię oczyść. Papryki skrop olejem i wrzuć na suchą patelnię. Smaż 3 minuty rzadko mieszając, aby papryka się nie skarmelizowała. Dodaj pokrojoną ostrą paprykę i imbir. Smaż kolejne 3 minuty, a nastęĻnie wrzuć na patelnię wcześniej przesmażone pieczarki z cebulą i smaż 2 minuty.

Porada-> warzywa smaż tylko tyle, aby nieco zmiękły, nie pozwól, aby się rozpadły. Powinny być usmażone „al dente”, czyli pozostać jędrne.

Wrzuć do warzyw na patelnię blanszowany groszek cukrowy. Wlej na patelnię 1 do 2 łyżek sosu sojowego, a następnie dodaj 2 łyżki sosu słodko ostrego. Zamieszaj delikatnie warzywa. Wrzuć posiekaną dymkę, zamieszaj. Warzywa są gotowe.

Kaczka po chińsku sposób podania

Pokrój w plastry piersi z kaczki. Warzywa nałóż na talerz, a na nich ułóż kaczkę. Skrop mięso śliwkowym sosem hoisin. Absolutna rewelacja!


Poznaj przepis na kaczka pieczona i upiecz swoją najlepszą kaczkę. Przepis sprawdzony i uwielbiany.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *