niedziela, 26 grudnia 2021

PIERNIKOWE KANAPKI

Składniki: 

Piernik:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
  • Upieczony piernik
  • 1 szklanka płatków owsianych np. cheerrios
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 olejek rumowy
Dodatkowo:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukrowe płatki śniegu
  • opakowanie wafli tortowych
Przygotowanie:
Piernik - mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. 
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Nadzienie - rodzynki sparzyć. Kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem lub drobno posiekać. Suszoną morelę i śliwkę drobno pokroić. Pokruszyć upieczony piernik pokruszyć, wsypać płatki owsiane i dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek rumowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę.

Przełożenie:
Wafle pokroić w prostokąty (1 wafel dzielimy na 4 kwadraty i każdy kwadrat dzielimy na pół). Na jedynym prostokącie nakładamy ok 2 łyżki masy wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugim prostokątem wafla. Czynność powtarzamy do skończenia się nadzienia piernikowego. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Wierzch każdej kanapki smarujmy rozpuszczoną czekoladą i układamy cukrowe płatki śniegu. Z przepisu wyszło mi 22 szt. 


1 komentarz:

drukuj/print