piątek, 24 grudnia 2021

Świąteczna sałatka ze śledziem i bałwanem

  W święta na stołach królują z reguły ciężkie potrawy. Po wigilijnym przejedzeniu stawiam na świąteczne śniadanie na zielono. Warzywa to podstawa mojej kuchni, i musi być kolorowo na talerzu.









2 garście roszponki

1 marchewka ugotowana

6 jajek

6 oliwek czarnych

natka pietruszki

śledziki w sosie pomidorowym

2 łyżki orzechów włoskich

5 pomidorków koktajlowych

6 kulek mozzarella

sól, pieprz

sos vinaigrette

2 bułki

masło klarowane

ogórek zielony


Jajka gotuję na twardo. Obieram i odcinam, górę i dół każdego jajka. Nabijam na patyczek po dwa jajka. Z oliwek wycinam guziki za pomocą słomki. Słomką robię też otwory w jajkach na oczy i guziki. Z marchewki robię czapki, i nosy. Z pietruszki gałązek ręce. Na roszponce układam bałwany dodaję pomidorki,  gwiazdki z marchewki,  gwiazdki z ogórka, mozzarelle. Śledziki dodaję bez sosu pomidorowego.Z bułek wycinam gwiazdki foremką do pierników i robię z nich grzanki. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i przesmażam bułkę. Sałatkę polewam sosem. Posypuję orzechami i natką pietruszki.

1 komentarz: