Obłędnie pomarańczowo-migdałowe babeczki bez mąki i tłuszczu

Obłędnie pomarańczowo-migdałowe babeczki bez mąki i tłuszczu

Zostawiam Wam przepis na świąteczne babeczki, które zdobywają serca już samym zapachem. Są lekko wilgotne, niesamowicie puszyste, rozpływają się w ustach i zachwycają każdego 🙂 Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane ani czasochłonne i co najważniejsze można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, bo nie zawierają tłuszczu i białej mąki.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Ugotuj pomarańcze. Tak 🙂 Ugotuj 😛 Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką 😛 Wlej wodę – pomarańcze powinny być całe zakryte wodą.
  2. Wodę zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, garnuszek przykryj pokrywką. Gotuj całość przez 2 godziny.
  3. Gdy miną dwie godziny gotowania, odlej wodę i wystudź pomarańcze.
  4. Foremki na babeczki posmaruj niewielką ilością oleju lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Zrób masę – pomarańcze wraz ze skórką pokrój na ćwiartki – skórki sprawią, że ciasto będzie miało niesamowity aromat. Wrzuć pomarańcze do blendera i delikatnie zmiksuj.
  6. Dołóż do kielicha blendera pozostałe składniki i dosłownie chwilę zmiksuj – niech składniki się połączą i tyle. Dzięki temu wyczuwalne będą niewielkie kawałki pomarańczy w cieście.
  7. Ciasto przelej do foremek – jeśli ich nie masz możesz też zrobić muffinki w papilotkach.
  8. Wstaw foremnki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40 minut.
  9. Wyjmij foremki z piekarnika i wystudź.
  10. Wymieszaj łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę wody z około 2 łyżkami mielonego ksylitolu.
  11. Polej lukrem babeczki i udekoruj je według uznania.

Składniki

  • 2 nieduże pomarańcze ok. 400 g (najlepiej pochodzące z ekologicznej uprawy) + skórka z dodatkowej pomarańczy
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g kakao
  • 6 jajek rozmiar L
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g ksylitolu (najlepiej drobnego lub w pudrze) lub 200 g drobnego cukru do wypieków
  • do dekoracji – kandyzowane pomarańcze, orzechy, lukier z soku cytryny i ksylitolu w pudrze

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz