Ciasteczka Linzer to miniaturowa wersja słynnego austriackiego deseru Linzer Torte.

Kruche ciasto orzechowe o delikatnie cytrusowym aromacie wraz z malinowym nadzieniem tworzą wyjątkowe ciasteczka na każdą okazję.

Ciasteczka Linzer – doskonałe kruche ciastka z okienkiem

Ciasteczka z Linzu to wierna mini-kopia austriackiego Linzer Torte.

Pierwszy przepis na to słynne austriackie ciasto jest datowany na 1696 r. Deser popularność zdobył w I. połowie XIX w. kiedy to cukiernik Johann Konrad Vogel rozpoczął jego masową produkcję.

Podstawą ciasteczek Linzer, podobnie jak Linzer Torte jest kruche ciasto, zrobione z dodatkiem prażonych orzechów laskowych, aromatyzowane cytryną, pomarańczą i cynamonem.

W środku jest natomiast owocowe nadzienie – w najbardziej tradycyjnej wersji jest to konfitura porzeczkowa lub malinowa.

Połączenie maślano-orzechowo-cytrusowego ciasta kruchego z delikatnymi, owocowymi przetworami jest naprawdę wyjątkowe i sprawia, że ciasteczka Linzer to jedne z najlepszych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Wskazówki

Przygotowanie ciasteczek z Linzu jest naprawdę proste, choć dość czasochłonne ze względu na dwuwarstwowość ciastek. Żeby wyszły idealne, warto pamiętać o kilku radach:

Nie pomijaj prażenia orzechów. Prażone orzechy zapewniają zdecydowanie głębszy smak i aromat wypiekom. Możesz kupić gotowe prażone orzechy, albo możesz uprażyć je samodzielnie – wystarczy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Pamiętaj o schłodzeniu ciasta. Kruche ciasto nie lubi ciepła. Pamiętaj, by schłodzić je po wyrabianiu. Natomiast blachy z uformowanymi ciastkami wkładaj do lodówki przed pieczeniem chociaż na 2 minuty do lodówki, żeby trzymały kształt w piekarniku.

Przekładaj ciastka dopiero w dniu podania. Kruche ciasto szybko łapie wilgoć, więc jeśli chcesz podać kruche ciasteczka, przekładaj je konfiturą dopiero w dniu, kiedy planujesz je podać.

Jakie orzechy wybrać?

W klasycznym przepisie na te ciasteczka pojawiają się prażone orzechy laskowe. Dają one wyrazisty aromat i fantastyczny smak. To mój ulubiony wybór do tego wypieku.

Orzechy laskowe poleca również Nigella Lawson, z przepisu której korzystałam. Przepis na ciasteczka z Linz znajdziecie w jej ostatniej książce “Zrób, zjedz, powtórz” (sprawdźcie moją recenzję książki)

Możecie jednak użyć także mielonych migdałów, a nawet orzechów włoskich.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na święta Bożego Narodzenia:

Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer to miniaturowa wersja słynnego austriackiego deseru Linzer Torte. Kruche, orzechowe ciasto i owocowe nadzienie to przepyszne połączenie.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 hours 30 min.
Porcje: 30 ciasteczek

Składniki 

Ciasto

  • 100 g prażonych orzechów laskowych
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 pomarańczy

Dodatkowo

  • 200 g konfitury malinowej lub porzeczkowej
  • cukier puder do dekoracji

Kroki

  • Prażone orzechy przesyp do blendera i zmiel, aż będą miały konsystencję drobnego proszku.
  • Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i zagnieć do uzyskania gładkiej masy.
  • Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części.
  • Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość ok. 3 mm.
  • Wykrawaj ciasteczka – całe i z okienkiem. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę na 10 minut do lodówki i powtórz czynność z kolejną częścią ciasta.
  • Wyjmij blachę z lodówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 10-12 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić.
  • Po wyjęciu z piekarnika, ostrożnie przełóż ciastka na kratkę, do wystudzenia.
  • Gdy ciasteczka będą całkowicie wystudzone, na doły ciasteczek nałóż na środek nieduży kleks konfitury. Góry ciasteczek posyp cukrem pudrem, a następnie połącz ciasteczka w całość.

Wskazówki

Lekko zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki “Zrób, zjedz, powtórz”.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: austriacka
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciasteczka na święta, ciasteczka z okienkiem, ciastka, ciasto kruche, deser na święta, kruche ciasteczka, kuchnie świata, linzer torte, owocowy deser

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl