Makówki pieczone

M&B
Makówki pieczone

Świąteczne makówki pojawiły się na naszym blogu dzięki Mamie Bartka, która co roku robi je u siebie w domu, a nam zdradziła na nie swój przepis. W tym roku po raz pierwszy zrobiliśmy makówki pieczone, które można uznać za szybszą i prostszą wersję makowca. Nam pieczone makówki posmakowały i myślimy, że w śląskich domach także znalazłyby uznanie. 🙂

Makówki pieczone – składniki

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • masło do posmarowania formy






Wykonanie

Mak zalać gorącą wodą, tak aby woda była kilka centymetrów powyżej ziarenek maku. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mak odcedzić, trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.

Bakalie oraz orzechy laskowe posiekać na mniejsze kawałki.

Mak przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać posiekane bakalie i orzechy włoskie oraz migdały w płatkach. Podgrzewać na niewielkim ogniu 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym wmieszać miód, jajka oraz aromat migdałowy – masa makowa nie może być zbyt gorąca, aby jajka się nie ścięły.

Chałki pokroić na jednocentymetrowe kromki.

Żaroodporną formę posmarować masłem i posypać łyżką cukru trzcinowego. Ułożyć warstwę chałki, zalać ją połową masy makowej, następnie ułożyć drugą warstwę chałki i ją także zalać masą makową. Na wierzchu rozsypać 1-2 łyżki cukru trzcinowego.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut. Po upieczeniu makówki wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Makówki pieczone podawać na zimno, można je oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić kandyzowanymi owocami.






Makówki pieczone

Makówki pieczone

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Makówki pieczone
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis