poniedziałek, 20 grudnia 2021

Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka

Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka
Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne 

Uszka kojarzone są zwykle z Wigilią, jednak równie chętnie gotowano je niegdyś jako świąteczny obiad. Między innymi podawano wówczas uszka z mięsem przygotowywanym jak na pierogi, czyli z mięsem wcześniej upieczonym albo ugotowanym, a później zmielonym i doprawionym. Innym sposobem na farsz jest przygotowanie go z mięsa surowego. Takie uszka, podobnie jak te wigilijne, również podawano z barszczem. Ja wybrałam barszcz grzybowy*, bo taki lubimy najbardziej, jednak w regionie z którego pochodzi przepis, czyli w Bieszczadach, z pewnością był to barszcz czerwony albo rosół.

Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.


Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka
Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Z mąki, jajka, wody i soli zarabiamy elastyczne ciasto.

Cebulę mielimy w maszynce. Mieszamy ją z mielonym mięsem, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy kwadraty 4x4 cm, nakładamy farsz i zlepiamy trójkąty, po czym łączymy 2 przeciwległe rogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.


Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka
Uszka z mięsem – kuchnia podkarpacka


Przepis na barszcz grzybowy znajdziecie TUTAJ.

  

Więcej specjałów z naszego regionu znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.