Czosnkowo-ziemniaczana zupa krem

Czosnkowo-ziemniaczana zupa krem

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Czosnkowo-ziemniaczana zupa krem – doskonała zupa na obiad w chłodne dni. Czosnek to samo zdrowie – wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, chroni przed zawałem i udarem, pomaga zwalczać wirusowe infekcje, niszczy pasożyty układu pokarmowego (owsiki, glisty i czasem tasiemce), zawiera przeciwutleniacze, pobudza układ immunologiczny, dostarcza organizmowi wielu witamin i minerałów.
      Do ugotowanej zupy dodaję 2-3 ząbki surowego czosnku (bo lubię jego smak), a zupa nabiera dobrego, mocno czosnkowego smaku, ale nie jest to konieczne. Zupa krem może być podawana w różny sposób: po prostu jako gładką zupę, z dodatkiem pysznych grzanek lub tak jak ja z chipsami z czosnku i kawałkami smażonych grzybów.

 

Porcja dla 4-5 osób

 

Składniki:

 

Zupa:

  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 średnie lub 1 bardzo duża cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr drobiowego rosołu
  • 2 duże główki czosnku
  • 2 serki Philadelphia (250 g)
  • ¾ łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • ¾ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 1 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 ząbki surowego czosnku (opcjonalnie)

 

Dodatki:

  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżki oliwy
  • 2 leśne grzyby, pieczarki lub boczniaki
  • sól
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki panko lub tartą bułkę
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić.

 

 

W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać ziemniaki.

 

 

Zalać rosołem, zagotować.

 

 

Czosnek obrać, wrzucić do garnka., gotować ok. 10 minut.

 

 

Po tym czasie dodać serki Philadelphia, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięte przez praskę surowe ząbki czosnku.

 

 

Wszystko porządnie zblendować na gładko.

 

 

Ostatnie ząbki czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na małej patelni rozgrzać oliwę, usmażyć plasterki czosnku na rumiano.

 

 

Grzyby pokroić w grube plastry.

 

 

Przygotować trzy płaskie, duże talerze, na jednym nasypać mąki, w drugim wybić jajko zmieszane z mlekiem, na trzecim wysypać panko (lub tartą bułkę). W rondelku rozgrzać olej. Plastry grzybów posolić, obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w panko.

 

 

Smażyć w rozgrzanym oleju do czasu, aż panierka się zrumieni.

 

 

Zupę wlać do talerza lub miski, na środku ułożyć dwa kawałki smażonych grzybów, wierzch posypać chipsami z czosnku. Czosnkowo-ziemniaczana zupa krem gotowa jest podania.

 

Smacznego!

Jeden komentarz do “Czosnkowo-ziemniaczana zupa krem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *