niedziela, 19 grudnia 2021

Choinki – kuchnia podkarpacka

 

Choinki – kuchnia podkarpacka
Choinki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kłodawa, gmina Brzyska, powiat jasielski

Szukając inspiracji na ozdobienie świątecznego stołu warto skorzystać z pomysłu Koła Gospodyń z Kłodawy. Pomysł jest prosty, a jednak niebanalny. Wystarczy upiec biszkoptowe stożki, pokryć je jakąkolwiek masą i ozdobić. Za ozdobę mogą służyć zmielone orzechy, wiórka kokosowe, jakaś posypka albo polewa – co kto sobie wymarzy :) W ten sposób otrzymamy jadalne choinki, które jednocześnie będą świąteczną ozdobą stołu. Samo przygotowanie choinek nie wymaga żadnych foremek. Wystarczy papier do pieczenia, spinacze biurowe i żaroodporne szklanki bądź słoiki.

Przepis pochodzi z publikacji pt. „Bożonarodzeniowe smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”.


Choinki – kuchnia podkarpacka
Choinki – kuchnia podkarpacka

Składniki na 6 choinek:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorącej wody

Z papieru do pieczenia wycinamy 6 kółek o średnicy około 15 cm i bez rozcinania składamy je w stożek (środek koła będzie czubkiem stożka), spinając spinaczem biurowym. Tak przygotowane formy wkładamy czubkiem do dołu do szklanek żaroodpornych lub słoików.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżkę wody.

Ciasto nakładamy do papierowych form i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Upieczone choineczki pokrywamy masą i dowolnymi ozdobami.

 

Jeśli nie macie pomysłu na masę wystarczy mascarpone i odrobina nutelli lub kajmaku. Jeśli wolicie tradycyjne masy, zróbcie np. masę z kaszy manny. Podaję też przepis na błyszczącą polewę.

Składniki na masę z kaszy manny:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła

Mleko, cukier, kaszę mannę oraz cukier waniliowy zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Przykrywamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy w misce i stopniowo dodajemy gęstą kaszę mannę.

 

Składniki na polewę:

  • 190 g margaryny (może być pół na pół margaryna i masło lub samo masło)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i mieszamy. W niewielkim garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier puder oraz mleko. Chwilkę gotujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i żelatynę. Mieszamy cały czas aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą polewę, która w miarę stygnięcia zacznie gęstnieć. Taką polewą polewamy choinki.


Choinki – kuchnia podkarpacka
Choinki – kuchnia podkarpacka

Choinki – kuchnia podkarpacka
Choinki – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych pomysłów na Święta Bożego Narodzenia

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.