Home Desery Kutia z pęczakiem

Kutia z pęczakiem

by zjem to

Kutia z pęczaku może być świetną alternatywą dla tradycyjnego przepisu na kutie gdzie pszenice należy gotować parę godzin, dla kaszy pęczak wystarczy parę minut. Bakalie jakie użyjemy do przepisu zależy od tego na co będzie mieli akurat ochotę, warto eksperymentować.

 

kutia z pęczakiem

Print
Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • 1 szklanka pęczaku
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 szklanka bakalii (u mnie rodzynki, daktyle, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy)
  • kieliszek amaretto lub aromat migdałowy
  • skórka z pomarańczy

Instructions

1. Mak wsypać do garnka zalać wodą kilka centymetrów ponad poziom maku. Zagotować, a następnie pozostawić jeszcze 15 minut na małym ogniu. Mak odcedzić najlepiej do tego wykorzystać czystą ściereczką w której należy odcisnąć mak z nadmiaru wody. Należy pamiętać że gorzki smak właśnie utrzymuje się w tej wodzie z gotowania.
2. Mak zmielić na maszynce do mięsa na najdrobniejszym sicie 3 razy. Kaszę pęczak gotować według wskazówek na opakowaniu około 25 minut, odcedzić i ostudzić. Daktyle pokroić na małe kawałki wielkości rodzynek. Rodzynki i daktyle zalać gorącą wodą, pomoczyć tak 10 minut.
3. Wszystkie składniki: kaszę, mak, miód, bakalie, skórkę z pomarańczy i kieliszek amaretto razem wymieszać. Całość wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę aby smaki się przegryzły. Smacznego.

 

 

You may also like

%d bloggers like this: