Sernik królewski

Przepis na sernik królewski, który prezentuje się zgodnie z nazwą, po królewsku. Ser ukryty jest pomiędzy dwoma warstwami kakaowego ciasta kruchego. Jest to sernik, który mi osobiście kojarzy się z bardzo wykwintnymi i świątecznymi okazjami.

Czas przygotowania: 90 min 

Czas pieczenia: 60+15 min

Czas chłodzenia: min. kilka godzin

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 30 g kakao (5 płaskich łyżek)
  • 250 g zimnego masła
  • 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki naturalnego olejku cytrynowego

* Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Sypkie składniki wymieszaj w misce
  • Posiekaj z masłem do uzy kruszonki
  • Dodaj żółtka i zagnieć kruche ciasto

* W razie potrzeby dodaj nieco kwaśnej śmietany lub dosyp nieco mąki

  • Podziel ciasto na dwie połowy, jedną zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki
  • Drugą połowę zetrzyj (na tarce o grubych oczkach) na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Podpiecz przez 15 min w temp. 180°C

Masa serowa:

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem
  • Dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując
  • Stopniowo dodaj ser z wiaderka miksując do otrzymania jednolitej konsystencji
  • Na koniec wsyp proszek budyniowy i ponownie zmiksuj

* Kilkukrotnie podczas miksowania masy serowej zamieszaj całość szpatułką, upewniając się że na dnie lub na bokach nie pozostały nierozmieszane składniki.

  • Gotową masę serową przelej na podpieczony wcześniej spód i wyrównaj
  • Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta kruchego
  • Sernik piecz przez 60 min w temp. 170°C (grzałka góra-dół)
  • Po upieczeniu pozostaw z zamkniętym piekarniku przez 20 min, po czym uchyl drzwiczki i wystudź sernik
  • Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin

ernik królewski na kruchym spodzie

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments