Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym.

Dzisiaj przepis, który wywołuje u mnie słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Dość często robiliśmy je w domu, gościły one u nas nie tylko od święta. Ten przepis to oryginalny przepis z jakiego były robione ponad 35 lat temu. Mam nadzieje, ze ten przepis na ciasteczka z PRL – u, orzeszki z kremem orzechowym i Wam się spodoba.

Składniki:

  • Skorupki:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 3jajka
  • 1 lyzka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 250 g masła
Zapraszam również do o obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Rozpocząć od zrobienia skorupek: białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ubite białka odstawić na bok i utrzeć żółtka wraz z cukrem, na jasną i puszystą masę.

Do dobrze utartych żółtek dodać miękkie masło i dalej ucierać. Do utartej masy dodać ocet i przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia.

Ciasto dobrze wyrobić na gładką masę. Do ciasta dodać pianę z białek i dobrze wyrobić, ciasto nie powinno się kleić.

W razie potrzeby ciasto można podsypać odrobiną mąki.

Z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich kuleczki. Każda porcje umieścić w formie i smażyć do momentu uzyskania złotego koloru.

Brzegi gotowych skorupek wyrównać nożem. Okruszki zachować do kremu.

Następnie zrobić krem: do garnuszka wbić jajko i utrzeć z cukrem. Do utartego jajka dodać mleko i zagotować mieszając. Kiedy baza do kremu się zagotuje, ściągnąć ja z grzania i dodać do niej kakao. Całość dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Orzechy rozdrobnić. Do miski wkroić masło i utrzeć je na puszystą masę za pomoca miksera. Do utartego masła dodawać powoli wystudzoną masę jajeczną oraz kilka kropel cytryny.

Całość dobrze wymieszać. Na koniec do kremu dodać rozdrobnione orzechy i okruszki z ciasteczek.

Gotowym kremem przekładać ciasteczkowe skorupki.

Smacznego!


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym.”

  1. Niestety, to przepis tylko dla szczęśliwych posiadaczy specjalnej formy do pieczenia “orzeszków”…

    Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij