Zajadając tyle pyszności w Święta dobrze byłoby, aby choć część dań była w odrobinę lżejszej formie. W poprzednim wpisie skupiłam się na daniach wytrawnych – teraz czas na ciasta. Wybrałam wersje fit najpopularniejszych ciast: makowca, sernika i piernika. Z jednej strony tradycyjne – z drugiej – w zupełnie innej formie. Makowiec to propozycja lekko odchudzona – smakuje bosko! Sernik jest bezglutenowy i bezcukrowy, zaś piernik – to mega zdrowe ciasto na bazie fasoli. Kiedyś myślałam, że ciasta w wersji fit na Święta to coś niemożliwego – okazuje się że można. Jeśli przygotowujecie „lżejszą” Wigilię pamiętajcie, że najważniejsza rzecz (szczególnie jeśli chodzi o słodkości) to nie przygotowywać ich zbyt dużo. Kiedyś normą było u mnie 5-6 rodzajów ciast. Potem wszyscy zjadali ponad siły – żeby się nie zepsuło! Teraz zeszliśmy do trzech + ciasteczka i jest idealnie. W małych rodzinach i to może być zbyt dużo. Pamiętajcie, że w wielu tradycyjnych przepisach cukier można zastąpić ksylitolem, a mąkę pszenną – jasną orkiszową – ta mała zmiana sprawi, że już zjecie zdrowiej. Zdrowsze Święta - przepisy na odchudzone ciastaNie trzymajmy się też sztywno ilości cukru w przepisach (chyba, że chodzi o biszkopt lub bezę) – zmniejszenie jego ilości często nie wpływa znacząco na smak. A tymczasem lecimy z przepisami.

Makowiec który jest puszysty, wilgotny, obłędnie pyszny i do tego całkiem przyjazny dla naszego brzucha? Makowiec japoński! Tu z niewielką ilością tłuszczu i słodzidła – nie ujmuje mu to wcale smaku. Gdy pierwszy raz go podałam, każdy pytał o przepis. Teraz w tej lżejszej formie będzie u mnie hitem. Jabłka sprawiają, że nie wysycha i jest długo świeży.

Odchudzony makowiec japoński:

  • 400 g maku (najlepiej mielonego)
  • 500 ml mleka migdałowego (lub zwykłego)
  • 800 g kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • ½ szklanki ksylitolu, erytrolu lub cukru
  • 6 łyżek kaszy manny (może być pełnoziarnista)
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki amaretto lub kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
  • 1 szklanka ulubionych bakalii
  • polewa: 1 tabliczka ciemnej czekolady + łyżka miodu + 4 łyżki mleka + łyżka masła orzechowego

Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem migdałowym. Podgrzewamy i gotujemy, często mieszając – aż mak wchłonie całe mleko. Jeśli mamy mak niezmielony – mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach – ja używam już zmielonego. Do wciąż ciepłego maku dodajemy miód, amaretto (lub aromat migdałowy) i masło (lub olej kokosowy). Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do ostudzonego maku dodajemy: żółtka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy starte jabłka i mieszamy ponownie. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka ubijamy z ksylitolem (lub erytrolem/cukrem) na puszystą pianę i stopniowo dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając. Przekładamy do prostokątnej formy (ok. 36×24 cm) wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, a następnie na blacie. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub na małej mocy mikrofali) i smarujemy makowca. Posypujemy bakaliami.

Odchudzony makowiec japonski

Sernik to obowiązkowa pozycja nie tylko na Wigilii, ale i na wielu rodzinnych spotkaniach. Duża ilość masła, cukru i kremówki niestety nie czyni go najzdrowszym. Ten nie zawiera ani dodanego dodatkowo tłuszczu, ani cukru. Jest bezglutenowy – nie ma spodu, a za razem jest dość lekki. W sam raz, gdy chcemy na Święta spróbować każdego ciasta.

Fit sernik:

  • 1 kg serków naturalnych lub mielonego twarogu
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki ksylitolu lub erytrolu
  • skórka stara z pomarańczy
  • 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • duża szczypta soli
  • garść płatków migdałowych

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem. Ser ucieramy ręcznie lub na małych obrotach miksera z jogurtem i śmietaną. Dodajemy  skrobię, skórkę z pomarańczy i sól – mieszamy ponownie. Jajka ubijamy przez 4-5 minut z ksylitolem/erytrolem. Dodajemy stopniowo (kilka partii) masę jajeczną do serowej, mieszając szpatułką (nie mikserem). Przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez 90 minut w 150°C (warto na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem). Następnie zostawiamy na 10 minut w zamkniętym piekarniku.

Odchudzony sernik

Może nie wygląda dobrze, ale to jedyna jego wada – smakuje niebo lepiej. To ciasto jest nie tylko pozbawione białego cukru i mąki, ale jest po prostu zdrowszą alternatywą – oparte jest na fasoli i bananach. Jego konsystencja jest nieco inna niż piaskowego piernika – ale także pachnie cynamonem i jest mega wilgotny! To coś pomiędzy brownie, a piernikiem. Jest tak dobre, że to aż niemożliwe, że zdrowe! Spróbujcie na próbę – robi się wyjątkowo prosto.

Zdrowy piernik fasolowy:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • puder z ksylitolu lub wiórki kokosowe do posypania

Fasolę odsączamy na sitku i płuczemy wodą. Wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki: banany, jajka, olej kokosowy, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Blendujemy ręcznym blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do 30cm keksówki wyłożonej papierem i pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka) w 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem (np.: z ksylitolu) lub wiórkami czy skórką pomarańczową.

Zdrowy piernik fasolowy

Zdrowsze Święta - przepisy na odchudzone ciasta

Zobaczcie też odchudzone przepisy wytrawne na Święta

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!