Witajcie :) Tak już jest że w okresie zimowym piecze się więcej ciast o korzennym, aromatycznym smaku. Dzisiaj mam dla Was pyszne i dobrze znane ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym, o lekko kwaskowym smaku. Ciasto jest puszyste a zarazem wilgotne. Idealne do kawy czy herbaty.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
5 jajek
2 kopiaste szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka oleju
3 jabłka
3 duże marchewki
1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
400 g kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
36 g śmietany fix
1,5 tabliczki czekolady mlecznej np: Milka
4 łyżki słodkiej śmietanki
wiórki kokosowe do dekoracji
Blaszka duża tradycyjna
Wykonanie:
Jabłka i marchewkę obieramy. Jabłka kroimy w kostkę a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Orzechy drobno siekamy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie ciągle mieszając na średnich obrotach miksera dodajemy: cynamon, przyprawę do piernika mąkę z proszkiem, sodę i olej. Do ciasta dodajemy jabłka, marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto odstawiamy do przestygnięcia a następnie przecinamy na pół.
Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix.
Spodnią część ciasta przekładamy do blaszki, wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, polewamy ciasto i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Życzę smacznego:)
Pychotka, idealne ciasto do kawusi ☕ Piękne zdjęcie ��
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam ciasta korzenne, więc mogłabym je jeść cały rok, a nie tylko w okresie świątecznym :) Przyznam, że do tej pory przygotowywałam głównie klasyczne wypieki. Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ale chyba pora to zmienić. Akurat poszukuję inspiracji i pomysłów, bo przyjeżdża do mnie rodzina w odwiedziny. Chciałabym zaserwować im coś niecodziennego, tak aby ta wizyta zapadła im w pamięć. Już mam dość klasycznych mazurków i serników :) Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie mi smaczne i będzie się ładnie prezentować na talerzu.
OdpowiedzUsuń