Fale Dunaju

Składniki

ciasto:
1 kostka margaryny
30 dkg mąki
20 dkg cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 budyń waniliowy+2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka masła

Przygotowanie:

Białka jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z rozpuszczoną margaryną. Masę podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao. Na blaszkę 20×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto i na nie rozsmarować ciasto z kakao. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Budyń ugotować bez cukru. Wylać na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z wystudzonym budyniem.

Na wystudzone ciasto rozsmarować krem. Wierzch udekorować polewą i odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂 A pokroić ciasto pomoże Wam porada Beko:

fale dunaju2
#beko #ciastojakzobrazka

DSC_6263


Ciasto jak z obrazka

13 uwag do wpisu “Fale Dunaju

Dodaj komentarz