Składniki
ciasto:
1 kostka margaryny
30 dkg mąki
20 dkg cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 budyń waniliowy+2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
Przygotowanie:
Białka jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z rozpuszczoną margaryną. Masę podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao. Na blaszkę 20×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto i na nie rozsmarować ciasto z kakao. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń ugotować bez cukru. Wylać na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z wystudzonym budyniem.
Na wystudzone ciasto rozsmarować krem. Wierzch udekorować polewą i odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂 A pokroić ciasto pomoże Wam porada Beko:
#beko #ciastojakzobrazka
nigdy nie robiłam, pięknie wyszły te fale 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki i polecam ☺ u mnie w domu często gościło na stole ☺
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię to ciasto, ale zawsze robiłam z wiśniami. Twój pomysł bardzo mi się podoba 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A u mnie zawsze z brzoskwiniami ☺ a spotkałam się z wersją z jabłkami, gruszkami czy agrestem. Z tego wszystkiego najsmaczniej brzmią wiśnie ☺
PolubieniePolubienie
Uwielbiam to ciasto ale mi nigdy nie wychodzi 🙂 lepiej mi smakuje u kogoś 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja kiedyś zapomniałam o proszku do pieczenia ale też wyszło ☺
PolubieniePolubienie
Pyszne jest to ciasto 🙂 Mniam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki ☺
PolubieniePolubienie
Dziękuję ☺
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczne ciasto 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie