Co powiecie na ciasteczka makowe z dodatkiem orzechów włoskich i cytryny? W smaku są mocno cytrynowe, ale mak i orzechy są również wyczuwalne. Na zewnątrz są one chrupiące, a w środku miękkie jak biszkopt, uważam, że to ciekawy przepis i na pewno warto spróbować. 🙂
Składniki i przepis na ciasteczka cytrynowo-makowe (20 sztuk)
- 200g masła
- 90g cukru drobnego do wypieków
- 110g zmielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 60g maku, zmielonego
- 130g mąki pszennej
- 70ml soku z cytryny
- Skórka starta z połowy cytryny
- Szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem do momentu, aż zrobi się puszyste i nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki – zmielone orzechy włoskie, mak, mąkę pszenną, szczyptę soli, sok i skórkę z cytryny, miksujemy do połączenia składników. Następnie masę wkładamy do lodówki na 2 godziny, aby stwardniała i można było bez problemu ulepić z nich kuleczki. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki i układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem). Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 20-25 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Gotowe ciasteczka będą lekko zarumienione po bokach, ale najlepiej sprawdzić czy są dobre po ich spodzie. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.
Muszę być pyszne! 🙂
To prawda, zniknęły w mgnieniu oka! 🙂