Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Ten sernik z białą czekoladą i solonym karmelem mogłabym jeść na okrągło! Jest cudownie kremowy i aksamitny, a solony karmel idealnie kontrastuje z delikatną słodkością serowej masy.

Po prostu sernik idealny!

Sernik, który nie opada

Tradycyjny polski sernik charakteryzuje się dodatkiem piany z białek, która dodaje mu lekkości, ale niestety również sprawia, że ciasto jest bardziej narażone na opadanie.

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem przygotowuje się inaczej niż klasyczny sernik. Inna jest także metoda pieczenia.

Sernik pieczemy bowiem w kąpieli wodnej, która sprzyja temu, by ciasto było równe jak stół.

Przygotowując sernik należy też pamiętać, by wszystkie składniki mieszać ze sobą dość krótko i nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Krótkie mieszanie to większe szanse na płaski sernik.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jaki ser na sernik wybrać?

W sklepach znajdziemy mnóstwo produktów, których opakowania obiecują, że to właśnie „idealny na sernik”, ale te hasła często nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.

Jak więc wybrać idealny ser na sernik?

Twaróg

Nikt chyba nie ma wątpliwości, że najlepszy na sernik będzie twaróg. Zwłaszcza tłusty lub półtłusty, zmielony minimum trzykrotnie, by pozbyć się jakichkolwiek grudek.

Ważne, by nie był kwaśny ani wodnisty. Jeśli zdarzy Wam się kupić chudy twaróg, to też nic straconego – wystarczy dodać do niego nieco masła.

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Ser z wiaderka

Tu sytuacja nie jest taka prosta. Widziałam kilka opakowań, na których widniał napis „twaróg na sernik” lub „twaróg sernikowy”, a pod pokrywką znajdowałam rzadki serek homogenizowany.

Sprawdzajcie więc uważnie składy na opakowaniu, żeby nie przeżyć nieprzyjemnego rozczarowania. Bo jak się okazuje, na liście składników mogą się znaleźć m.in. mleko w proszku, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, a nawet… woda.

Jeśli korzystam z sera w wiaderku najczęściej są to Twaróg Sernikowy Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia. Gęste, dość tłuste, bardzo dobrze sprawdzają się w każdym przepisie.

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem – pieczenie w kąpieli wodnej

Tak jak wcześniej wspominałam, sernik z białą czekoladą i solonym karmelem pieczemy w kąpieli wodnej. Dzięki temu sernik jest ekstra kremowy, nie opada i nie wysusza się w piekarniku. Wiem, że może to niektórych odstraszać, ale uwierzcie mi – to nic skomplikowanego.

Piec w kąpieli wodnej możemy na dwa sposoby.

I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.

II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na domowe wypieki:

Sernik nowojorski

Norweskie bułeczki cynamonowe

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem to sernik idealny – ekstra kremowy i aksamitny. Solony karmel przełamuje delikatną słodkość masy serowej.
4.93 na 39 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Porcje: 8 porcji

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 20 cm

Składniki 

Spód

  • 150 g ciasteczek digestive (pełnoziarnistych)
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 700 g twarogu
  • 3 jaja
  • 200 g białej czekolady
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml kremówki

Solony karmel

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 60 ml kremówki
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne do dekoracji

Kroki

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • W blenderze rozdrobnij ciasteczka, dodaj do nich masło i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Wysyp ciasteczkową masę do tortownicy i wyrównaj tak, żeby masa zachodziła też na boki foremki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
  • Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół). Piecz w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa serowa może się nieco ruszać przy przesunięciu, ale wierzch powinien być ścięty.
  • Studź sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  • W międzyczasie przygotuj solony karmel. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. Postaw garnek na małym ogniu i rozpuść cukier, mieszając regularnie silikonową łopatką, by nic nie przywarło.
  • Gdy cukier się rozpuści i będzie miał bursztynową barwę, dodaj masło. Mieszaj energicznie, aż składniki połączą się.
  • Wlej śmietankę i wymieszaj. Dodaj sól i dalej mieszaj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy, udekoruj orzeszkami ziemnymi i polej solonym karmelem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, europejska, polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, kremowy sernik, proste ciasto, prosty przepis, przepis na święta, przepisy na karnwał, sernik, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą, sernik z solonym karmelem, solony karmel, szybkie ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Sernik wyśmienity, rozpływający się w ustach, idealnie kremowy. Zamiast polewy posypany jagodami, co nadało lekkiej kwaskowatości.

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂 Jagody to super pomysł! Pozdrawiam serdecznie!

  2. 5 gwiazdek
    Przepis pożenilam trochę z przepisem na sernik baskijski Rozkosznego, do tego dodałam mrożone maliny, jeżyny i nieco czarnej kawy… I wyszła bajka 🙂 Dziękuję za inspiracje!

    1. Aga Author says:

      Wow, brzmi fantastycznie! 😀 Pozdrawiam

  3. Karolina says:

    Dzień dobry. Czy można czymś zastąpić ekstrakt waniliowy ? 🙂

    1. Aga Author says:

      Dzień dobry, zamiast ekstraktu można dodać cukier z dodatkiem wanilii lub aromat waniliowy 🙂

  4. 5 gwiazdek
    robiłam, wyszedł pyszny! goście zachwyceni 🙂

  5. 5 gwiazdek
    Sernik wyszedł PRZEpyszny piekłam metoda II z obawy przed dostaniem się wody do tortownicy, mimo wszystko masa była puszysta i delikatna.
    Do dekoracji dodałam maliny, które idealnie przełamały słodycz karmelu. Sama rozkosz!

    1. Aga Author says:

      Brzmi bosko z malinami! Pozdrawiam!

  6. Czy ustawić piekarnik na termoobieg?

    1. Aga Author says:

      Góra-dół.

  7. 5 gwiazdek
    Witam. Chcę zrobić ten sernik za kilka dni. Wygląda pyyysznie. Potrzebuję większą ilość. Czy jeśli zrobię podwójną porcję składników to muszę piec dużej?

    1. Aga Author says:

      Na pewno, ale nie próbowałam go przygotować w większej formie, więc niestety nie pomogę z dokładnymi liczbami.

  8. A czekoladę wcześniej rozpuścic?

    1. Aga Author says:

      Krok pierwszy przepisu: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
      Pozdrawiam 🙂

  9. Mi niestety opadł sernik. Co mogło pójść nie tak ?

    1. Aga Author says:

      Aleksandra, możliwości jest wiele: składniki w różnych temperaturach, zbyt szybkie mieszanie, zbyt długie mieszanie, studzenie poza piekarnikiem, otwieranie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

  10. Witam serdecznie. Czy na biszkoptach się uda?

    1. Aga Author says:

      Tak jeszcze nie próbowałam 🙂

  11. Dzień dobry. Jeśli chciałabym zrobić sernik na “dużej blaszce”, powinnam podwoić wszystkie składniki?

    1. Aga Author says:

      A jak duża dokładnie ta blacha? 🙂

  12. Śmietana kremówka to 30 % czy 36

    1. Aga Author says:

      Zwyczajowo 30%, ale obie się nadają.

      1. 5 gwiazdek
        Przepyszny i bardzo kremowy

  13. Czy ten sernik powinien urosnąć? Mi wyszedł dość niski 🙁

    1. Aga Author says:

      Aggie, sernik powinien wyjść praktycznie o takiej samej wysokości, jak był podczas wkładania do piekarnika. W jakiej formie był pieczony? W przepisie jest mowa o średnicy 20 cm.

  14. 5 gwiazdek
    Sernik wyśmienity i bardzo łatwy w przygotowaniu. Piekę już drugi raz ale tym razem wersję z nutella. Wszystko mnie w nim zachwyca….. smak, konsystencja i to że jest idealny rozmiarowo. Przepis jest również bardzoooo dobrze opisany Dziękuję z całego serca ❤️ Jestem na etapie próbowania kolejnych przepisów

  15. 5 gwiazdek
    Obłędnie pyszny. Na 10* Wyszedł mi idealny,więc może zrobić go każdy z Was!

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂

  16. Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie masy serowej. Czy jajka mam wbić całe czy tylko żółtka?

    1. Aga Author says:

      Dodajemy całe jajka.

  17. Renata L. says:

    5 gwiazdek
    Poprostu REWELACYJNY. Zrobiłam tak jak zaproponowałaś ze słonym karmelem. Fantastycznie się komponuje Na święta robię ponownie i myślę, że nie po raz ostatni

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂

  18. Renata L. says:

    5 gwiazdek
    Poprostu REWELACYJNY. Zrobiłam tak jak zaproponowałaś ze słonym karmelem. Fantastycznie się komponuje Na święta robię ponownie i myślę, że nie po raz ostatni

  19. 5 gwiazdek
    Serdecznie dziękuję za przepis! Martwiłam się że nie wyjdzie bo miałam tylko waróg “President” z niską zawartością tłuszczu i konsystencją serka homogenizowanego ale udało się! Zrobiłam z całego wiaderka, bo mam tortownicę 24, dodałam 1 dodatkowe jajko, podwoiłam ilość cukru (czekoladę białą miałam tylko 80 gr) i dałam 100 ml śmietanki. Ciasto piekłam 80 minut, metodą II. Sernik wyszedł równiutki jak z obrazka 🙂 pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiam bardzo ciepło i przesyłam dużo dobra.

    1. 5 gwiazdek
      Witam. Serniczek rewelacja . Mam pytanie jakie proporcje na dużą blachę 41x30x6

    2. Agnieszka says:

      5 gwiazdek
      Oczywiście jak to ja, również lekka modyfikacja przepisu, również President z wiaderka – reszta składników proporcjonalne powiększona, bo użyłam dużej tortownicy. Przepis świetny!

  20. 4 gwiazdki
    Ostatnio robiłam ten sernik krok po kroku jak w przepisie wyszedł ok ale uważam że jest nieco za suchy i się rozpada podczas krojenia, następnym razem dodałam serek mascarpone i łyżkę budyniu i konsystencja po upieczeniu o wiele lepsza. Pozdrawiam

    1. Aga Author says:

      Jeśli chodzi o konsystencję, wiele zależy od użytego sera – im tłustszy, tym bardziej kremowy będzie. Pozdrawiam!

    2. Masa wyszła pyszna, ale zbita. Co zrobiłam nie tak?

      1. Aga Author says:

        Dużo zależy od konsystencji użytego twarogu, ale możliwe też, że sernik zbyt długo był w piekarniku.

  21. 5 gwiazdek
    przepis SZTOS ❤️
    sernik wyszedł idealny, rozpływał się dosłownie w ustach, karmel jest jego na torcie. Goście w milczeniu się zagadali….. po prostu ich zamurowało

  22. 5 gwiazdek
    Sernik rewelacja. Bym chciała zrobić go na dużej blaszce wym.41×30, jakie proporcje składników na taką blachę. Pozdrawiam.

  23. Mega przepis ❤️ says:

    5 gwiazdek
    Sernik wyszedł przepyszny, zrobiłam na tortownicę 21cm i dodałam 1 kg sera i 4 jajka – wyszło idealnie jedynie dla mnie ciut za słodkie ale to kwestia gustu

    1. Aga Author says:

      Cieszę się, że smakował 🙂

  24. Zamiennik ciasteczek? says:

    Jakie inne ciastka dostępne w biedronce lub lidlu można użyć, aby zachować walory smakowe? Planuję upiec dla rodziców na Wielkanoc z nadzieją, że wyjdzie idealnie jak ten ze zdjęć

    1. Aga Author says:

      W Lidlu – o ile dobrze kojarzę – są takie ciastka zbożowe Vitanella. Fajnie się sprawdzają do tego spodu ciasteczkowego 🙂 W Biedronce na pewno też jest coś podobnego. Ważne, żeby nie były za tłuste, jak niektóre owsiane ciastka, które mają nawet 30 g tłuszczu w 100 g produktu, bo spód może wtedy popłynąć.
      Udanych wypieków! 🙂

    2. 4 gwiazdki
      Zwykłe herbatniki nawet będą dobre

  25. 5 gwiazdek
    Ile czasu ciasto postoi w lodowce? Przyznam, ze chcialabym zrobic je 2/3dni przed swietami.
    Pozdrawiam:)

    1. Aga Author says:

      Wytrzyma 🙂 Do 5 dni w lodówce będzie ok!

      1. 5 gwiazdek
        Dziękuję:)

  26. Problem z moim serem! says:

    5 gwiazdek
    Zamierzam zrobic ten Właśnie sernik na święta. Mam tylko kłopot z serem. Mieszkam w Szwecji, tu nie ma twarogów, wystepują za to serki już zmielone, o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, typu 1%, i są jak na moje oko dość wodniste. Zawartość protein wysoka, taka sama jak twarogu. I co tu zrobić?

    1. Aga Author says:

      Nigdy nie robiłam tego sernika z tak chudym serem, ale obawiam się, że może wyjść suchy. Próbowałabym dodać trochę miękkiego masła, ok. 100-120 g. Można też spróbować zrobić go z serkiem typu Philadelphia, jeśli jest dostępny?
      Trzymam kciuki!

  27. Co gdy sernik wyszedł za rzadki

    1. Aga Author says:

      Jest rzadki od razu po upieczeniu? On potrzebuje kilku h w lodówce, żeby osiągnąć swoją docelową konsystencję. Sernik może wyjść za rzadki, jeśli ser był zbyt wodnisty (znaczna część serków z wiaderka taka jest).

  28. 5 gwiazdek
    Ciasto wyszło niesamowicie pyszne! Dziekuje za ten przepis. Nie umiem i nie lubie za bardzo piec ciast ale coś mnie naszło żeby coś zrobić na święta i okazało się że przepis jest naprawde prosty. Jako spód wykorzystałam zwykłe herbatniki bałam się że może nie do końca wyjść tak jak powinno ale wyszło idealnie.

  29. Weronika Wiza says:

    Witam! Robiłam sernik i jest przepyszny. Czy można zrobić go w prostokątnej blaszce? Jak przeliczyć składniki?

  30. Paulina says:

    Bardzo bym chciała zrobić ten sernik, ale w domu mam tylko tortownicę 24cm. Udałby się ten sernik przy takiej blasze? Czy bez małej tortownicy się nie obejdzie?

  31. Natalia Warsicka says:

    Witam, kupiłam twaróg Presydent z zawartością 4% tłuszczu ,.czy wyjdzie mi ten sernik? Czegoś dodać więcej w zamian aby nie był zbyt rzadki? Proszę o odp bo jutro mam zamiar piecz

    1. Mi na president wychodzi najlepiej, na taką tortownicę dodaję cały kg sera, reszta składników bez zmian i jest słodki

  32. Karolina says:

    5 gwiazdek
    Czy macie jakieś wskazówki co do pieczenia tej pyszności w piekarniku parowym? Zrobiłam wszystko wg instrukcji, po wyjęciu folii, gwałtownie wzrastał, ale po wyłączeniu i leciutkim uchyleniu niestety opadł…

  33. 4 gwiazdki
    Mam wielkiego fana serników i uznał go za najsmaczniejszy jaki jadł . Niestety doczepie się do karmelu. Podchodziłam do niego 3 razy i uważam że czegoś w przepisie brakuje. Brylil się mimo odpowiedniego naczynia i niskiej temp. Kolejnym razem zrobię sprawdzonym sposobem, dodając do cukru 1-2 łyżki wody.

    1. Aga Author says:

      Cieszę się, że sam sernik smakował 🙂 Co do karmelu, to nie wiem, gdzie leży problem. Od lat robię sernik dokładnie tak, jak w przepisie i zawsze wychodzi idealnie.

  34. Mam pytanie co do pieczenia jeśli mam piekarnik z możliwością pieczenia z użyciem pary to może być i czy czas pieczenia jest wtedy taki sam? Zabieram się jutro do pieczenia

    1. Aga Author says:

      Niestety nie mam doświadczenia w pieczeniu w takim piekarniku. Ale trzymam kciuki! 🙂

  35. Dziś zrobiłam z tłustego twarogu, który zmieliłam na gładko,ale niestety wyszedł suchy jak jajecznica na twardo. Nie wiem co poszło nie tak 🙁 A ten ze zdjęcia to z jakiego twarogu Pani robi?

    1. Aga Author says:

      Oj to szkoda! Dziwna sprawa, bo robiłam też z średniotłustego twarogu i wychodził wilgotny. Piekł się w kąpieli wodnej? Ile czasu?
      Ten ze zdjęcia był robiony na twarogu z Piątnicy z wiaderka. Pozdrawiam!

  36. Czy może być z takich samych proporcji w tortownicy 18 cm zamiast 20 ?

    1. Aga Author says:

      Obawiam się, że może wypłynąć. Proponuję zmniejszyć proporcje do 7 porcji za pomocą przelicznika w ramce przepisu i powinno być ok 🙂

  37. Sernik wyglada obłędnie, jeszcze nie próbowany, bo czeka na karmel. I tu się zaczęły schody – cukier się zbryla, nie mogę go rozpuścić. Ile zwykle trwa u Was rozpuszczenie cukru? Na bardzo małej mocy, czy raczej na większej? To mój pierwszy raz z karmelem i zupełnie nie wiem co robię nie tak 🙁

  38. A ja mam pytanie odnośnie garnka z grubym dnem 🙂 Możesz polecić jakiś konkretny, sprawdzony przez Ciebie model? Będę wdzięczna 🙂

    1. Aga Author says:

      Przyznaję, że sama cały czas poszukuję swojego faworyta 😉 Na razie bardzo dobrze mi służył rondel z Ikea, kupiony spontanicznie w szale zakupów. Nazwy modelu nie pamiętam, ale to chyba jedyny rondel z a’la granitowym wnętrzem.

  39. Dorota Maruszczyk says:

    Witam
    A jakich jajek Pani używa, M czy L?

    1. Aga Author says:

      Zawsze rozmiar “L” 🙂

  40. Czy mogłabym prosić o podpowiedź odnośnie czasu pieczenia kiedy chciałabym upiec dwa takie serniki równocześnie?

    1. Aga Author says:

      Jeśli będą na tym samym poziomie, to nie trzeba nic zmieniać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl