Składniki:
ciasto:
1 tabliczka czekolady deserowej
50 ml mleka
10 dkg mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
pianka kawowa:
1 opakowanie cappuccino waniliowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
3-4 łyżki żelatyny
ok. 600 ml śmietany 30%
dodatkowo:
1/2 szklanki mocnej kawy do nasączenia
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 25×30 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić. Kiedy wystygnie, lekko nasączyć.
Cappuccino i kawę zalać gorącym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy wystygnie, wsypać żelatynę, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę zmiksować na puch i stopniowo wlewać wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch ciasta udekorować polewą. Smacznego 🙂
ta pianka kusi:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Nadstawiam talerzyk na takie boskie ciacho 🙂 mniam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne ciasto Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie