Owsiane ciasteczka z porzeczką - bezglutenowe

 


Ciasteczka do mleka zawsze są sopko. W takim nastroju śmiało można położyć je na parapecie dla Mikołaja, a tak serio możecie je robić codziennie i nie są typowo świąteczne.
Ciasto wymaga godziny schłodzenia, dlatego zaplanuj siebie z wyprzedzeniem jego przygotowanie.

Składniki:
2/3 szklanki cukru
240 g miękkiego masła
250 g mąki owsianej 
1 jajko
50 g dżemu porzeczkowego
Cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
  1. Cukier, masło, jajko i mąkę zagnięć.
  2. Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na godzinę do schłodzenia.
  3. Rozgrzej piekarnik na 180 C.
  4. Blachę wyłóż papierem pergaminowym.
  5. Na blachę ułóż 6 ciastek.
  6. Ciasto na ciasteczka uformuj za pomocą lekko zwilżonych dłoni, najpierw uformuj  kulkę ok 1,5 cm, następnie rozgnieć kulkę i za pomocą kciuka zrób wgłębienie.
  7. Na środek umieść łyżeczkę dżemu.
  8. Ciasteczka piecz, aż się zarumienią ok 20 minut.
  9. Po ostudzeni, oprósz ciasteczka cukrem pudrem.



Smacznego!

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
 

Komentarze

  1. Coś w sam raz dla mnie:) Bardzo smaczne ciastka owsiane i jeszcze ta porzeczka - rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty