piątek, 17 grudnia 2021

Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka

Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka
Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski

Wielu mieszkańców naszego regionu nie wyobraża sobie Wigilii bez uszek z grzybami. Przepis, który przytaczam za Kołem Gospodyń Wiejskich w Brzyskach, to jeden z najprostszych, jakie mogą być, a jednocześnie smak uszek jest pierwszorzędny. Cała tajemnica tego smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu farszu z suszonych grzybów. Nie wystarczy je ugotować i pokroić. Dopiero podsmażone z cebulką i doprawione solą i pieprzem stają się aromatycznym farszem. Dla zagęszczenia dodaje się do grzybów bułkę tartą. Ważne też, by ciasto, z którego lepi się uszka, było miękkie i cienko rozwałkowane, dzięki czemu nie zdominuje smacznego farszu. Uszka z Brzysk są dość spore, ale za to sporo w nich farszu, a to każdy lubi :)

Niegdyś potrawy wigilijne przygotowywano bez tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, w tym bez masła. Dania na wigilijny stół przygotowywano zwykle używając oleju lnianego. Współcześnie tradycja ta zanika i masło w potrawach wigilijnych nie jest już czymś niedopuszczalnym, choć jeśli ktoś ma życzenie, można je zastąpić olejem.

Przepis opublikowano w książeczce pt. „Bożonarodzeniowe smaki” wydanej przez Stowaszyszenie LGD „Liwocz”.


Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka
Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka


Składniki na 60-70 sztuk:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Farsz:

  • 100-150 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz

Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie – około 40 minut. Grzyby będą smaczniejsze, jeśli posolimy je podczas gotowania. Miękkie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy posiekane grzyby i chwilę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przestudzamy i zagęszczamy bułką tartą.

Z mąki, jajka, soli i gorącej wody zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkujemy je na cienki placek (około 3 mm), z którego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz i lepimy uszka. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia do wierzchu. Podajemy z czerwonym barszczem.


Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka
Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne potrawy w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.