Ciasto makowe z mleczną polewą
Boże Narodzenie

Ciasto makowe z mleczną polewą

Już niedługo zastanie nas czas na świąteczne wypieki, więc wraz ze stroną Przepisy.pl przychodzę z kolejną świąteczną propozycją, a mianowicie… przygotujemy puszyste ciasto makowe z delikatną, mleczną polewą. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ja przygotuję dla Was delikatnie zmodyfikowaną wersję, ale gwarantuję, że obie w smaku są cudowne!

Składniki i przepis na ciasto makowe:

  • 200g masła
  • 200g cukru drobnego do wypieków
  • 6 jajek
  • 125ml mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120g suchego maku, zmielonego
  • Sok i skórka starta z połowy cytryny
  • Sok i skórka starta z połowy pomarańczy
  • 80g startego jabłka
  • Szczypta soli

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej*
Na początek w osobnej misce przygotowujemy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną przesiewamy, następnie dodajemy mak.
W misce ubijamy miękkie masło do momentu aż zrobi się puszyste. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, zajmie nam to około 7-10 minut. Do ubitego masła dodajemy masę jajeczną i miksujemy. Dodajemy składniki suche, sok i skórkę z pomarańczy i cytryny, starte jabłko oraz mleko. Wszystko miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 25×30. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut na opcji góra-dół. Studzimy i oblewamy nasze ciasto mleczną polewą.

Ciasto makowe z mleczną polewą

Składniki i przepis na polewę mleczną:

  • 150g masła
  • 140g cukru pudru
  • 80g mleka
  • 60g mleka w proszku
  • 150g orzechów włoskich

Masło podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem pudrem. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy orzechy włoskie i odstawiamy, aby trochę wystygło. Wylewamy na lekko przestudzone ciasto. Polewa zgęstnieje w lodówce przez dodatek masła.

Ciasto makowe z mleczną polewą Ciasto makowe z mleczną polewą

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *