Wigilijne pierogi wileńskie

5 min read
wigilijne pierogi wileńskie

Bardzo smaczne, chrupiące, syte i puszyste pierogi wileńskie na Wigilię. Drożdżowe ciasto nadziewane farszem pieczarkowym, smażone na głębokim tłuszczu. W wersji FIT możesz upiec w piekarniku. Jestem pewna, że lepszych nie znajdziesz. To rodzinny przepis z domu babci.

Składniki na wigilijne pierogi wileńskie.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 220 kcal w 100 g pierogów. Wszystkie składniki, a przede wszystkim mleko i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto na pierogi.

  • 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz.

  • 750 g pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • do smaku: sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny

Dodatkowo: olej roślinny do smażenia.

Sposób wykonania wileńskich pierogów.

Do przygotowania wigilijnych pierogów potrzebować będziemy przede wszystkim : patelni z grubym dnem, tarki do warzyw, miski, łyżki cedzakowej. Składniki na ciasto drożdżowe oczywiście powinny być w temperaturze pokojowej. Przed przystąpieniem do robienia pierogów, przeczytaj dokładnie opis i zaplanuj etapy prac. Zalecam postępować według moich kroków, czyli najpierw robię rozczyn drożdżowy, farsz, ciasto na pierogi, lepię pierogi i smażę lub piekę.

Krok 1. Przygotowuję rozczyn drożdżowy
Do miski wkruszam 50 g drożdży, które posypuję łyżką cukru. Następnie dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Całość mieszam łyżką, przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na około 25 minut. W tym czasie drożdże podwoją swoją objętość.

Krok 2. Przygotowuję farsz.

Pieczarki obieram i płuczę. Następnie ścieram na grubych oczkach tarki.

Cebule obieram i kroję w kostkę. Na rozgrzaną patelnię (u mnie żeliwna) wlewam łyżkę oleju. Szklę na średnim ogniu przez kilka minut, aż będzie miękka, ale nie zarumieniona. Do cebulki wrzucam starowane pieczarki. Na średnim ogniu mieszając, podsmażam, aż odparuje woda z grzybów. Pod koniec doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostygnięcia.

Krok 3. Przygotowuję ciasto.

Do miski z wyrośniętymi drożdżami przesiewam mąkę i dodaję sól. Wbijam jajko i wlewam mleko. Z podanych składników zagniatam ręcznie i wyrabiam aksamitnie gładkie ciasto. Przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 – 60 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam. Następnie rozwałkowuję na blacie lub stolnicy ciasto o grubości 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawam kółka na pierogi. Z ciasta pozostałego po wycince formuję kulę, rozwałkowuję i wykrawam kółka.

Krok 4. Nakładam farsz i lepię pierogi wileńskie.
Na każde kółko za pomocą łyżki nakładam porcję farszu. Składam na pół i dokładnie sklejam pierogi. Odkładam na blacie posypanym mąką i przykrywam czystą ściereczką. Pozostawiam pod przykryciem na około 10 – 15 minut, aby „odpoczęły”.

Krok 5. Smażę lub piekę pierogi.

Do garnku wlewam większą ilość oleju roślinnego i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki cedzakowej umieszczam pierogi i smażę po kilka sztuk partiami. Pierogi smażę z obu stron na złoto rumiany kolor, podobnie jak pączki. Pierogi wyławiam łyżką cedzakową i oczywiście odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wbrew pozorom ciasto nie jest nasączone tłuszczem. W wersji smażonej najbardziej mi smakują.

W wersji FIT możesz upiec pierogi w piekarniku. Szczegóły we wskazówkach na dole przepisu.

Pierogi podaję na stół zaraz po zrobieniu. Najlepsze są na ciepło. Są wówczas: świeże, chrupiące, mięciutkie i puszyste. Na drugi dzień tracą jednak swój wigilijny urok :-). Dobre są jako samodzielna potrawa lub polane ulubionym sosem, np. czosnkowym lub chrzanowo czosnkowym. Najsmaczniejsze jednak są razem z barszczem czerwonym. Smacznego!

Wskazówki.

W przepisie opisałam pierogi wileńskie z najprostszym farszem pieczarkowym. Zamiast farszu z pieczarek możesz oczywiście przygotować wigilijny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Najczęściej robię właśnie z takim farszem. Wystarczy zrobić więcej farszu przy wykonywaniu pierogów z kapustą i grzybami. Koniecznie zobacz także przepis na najlepsze pierogi ruskie.

Moja mama na bazie drożdżowego ciasta robi farsz na słodko z maku, bakalii i miodu. Przepis na ten farsz znajdziesz na : łazanki z makiem.

W wersji FIT pierogi piekę w piekarniku. Pierogi umieszczone na blaszce do pieczenia (wyścielona papierem do pieczenia) smaruję za pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzałek góra i dół. Wyjmuję, gdy pierogi są złoto rumiane.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *