grudnia 15, 2021

Ryba po grecku KROK PO KROKU, krokiety z grzybami i kapustą KROK PO KROKU!







Czas świątecznych przygotowań ruszył pełną parą . Zdradzę Wam moje dwa przepisy na świąteczne dania: rybę po grecku z pomarańczą i gałką muszkatołową - tutaj w roli głównej dorsz i przepyszne krokiety z grzybami i kiszoną kapustą.

Same dania przygotowuje się na prawdę szybko i wcale nie są trudne do zrobienia wtedy, kiedy mamy w kuchni pomocnika! Od pół roku używam blendera Braun z serii MultiQuick9, urządzenie posiada wiele różnych przystawek tj. malakser, krajalnica, tarka do warzyw o różnych oczkach, siekacz, dodatkową przystawkę z rozdrabniaczem, same blender posiada również funkcję ActiveBlade dzięki, której bez problemu radzi sobie z każdym produktem, jaki chcemy zblendować. Blender jest również najmocniejszym urządzeniem na rynku, dzięki czemu możemy śmiało rozdrabniać np. orzechy lub lód.

Urządzenie posiada trzy tryby prędkości:

- niska prędkość ogranicza moc blendera do miękkich i delikatnych składników

- wysoka moc, daje możliwość zblendować nawet najtwardsze produkty.

- tryb pulsacyjny - rozdrabnianie bez rozgniatania


Active PowerDrive- najmocniejszy i najbardziej wydajny blender ręczny Braun posiada 1200- watowy silnik, działa nawet 60% szybciej niż pozostałe urządzenia.

Więcej o urządzeniu poczytasz na braunhousehold.com

Blenderem przygotowywałam masę rożnych dań, wszystkie widzieliście na moim IG stories, były to domowe konfitury, kremy śniadaniowe, pasty, surówki, placuszki, zupy kremy, pesto, koktajle, naleśniki, pancakes i wiele innych, blender towarzyszy nam codziennie w kuchni i mogę go Wam śmiało zarekomendować. 

Przepisy na dania, którymi się z Wami podzielę zrobiłam przy użyciu blendera Braun, dzięki czemu zaoszczędziłam masę czasu i nie są to puste słowa! Ten blender dosłownie w kilkadziesiąt sekund szatkuje marchewkę czy pietruszkę, jak pomyślę, że miałabym trzeć je na tarce to zaczyna mnie ręką boleć ;-) hahah! Troszkę się śmieję, ale prawda jest taka, że już się przyzwyczaiłam, że mam go w domu i nie pamiętam, kiedy coś ścierałam na tarce czy ucierałam w moździerzu. Teraz gotowanie skróciło się do na prawdę samych przyjemnych czynności, co w dzisiejszych zabieganych czasach jest na wagę złota!



Napiszę Wam kilka słów o samych potrawach i przepisach.

Ryba po grecku, ta potrawa jest w większości domów na Święta i zaryzykuje stwierdzenie, że u każdego smakuje inaczej! Prawda? To trochę, jak z rosołem, niby ten sam, a jednak kompletnie różny! Co jest najważniejsze? Ryba- to ona oczywiście będzie determinować smak całej potrawy, do ryby po grecku, polecam wybierać białą rybę, wybierzmy ryby ze sprawdzonego źródła, sięgnijmy po świeże, a nie te głęboko mrożone.

Wybrałam filet z dorsza, to ryba bardzo delikatna w smaku, uważana za jedną z najsmaczniejszych i właśnie tą będę Ci polecać, możesz wybrać filet -to istotne bo będzie wtedy bez ości lub polędwicę z dorsza.

Moja ryba po grecku pachnie masłem, świeżo otartą gałką muszkatołową, która niemalże otula i zamyka to danie w całość, ma również bardzo delikatny i subtelny aromat cytrusa w postaci soku z połowy pomarańczy. Te smaki tak idealnie ze sobą współgrają i tworzą całość, że chcemy sięgnąć z dużą chęcią po dokładkę.


Mój przepis na 

RYBĘ PO GRECKU Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ

składniki:

- filet z dorsza 1 kg

- 10 marchewek

- 2 duże pietruszki

- 4 ząbki czosnku

- 1szt masła

- olej rzepakowy

- 1 świeża gałka muszkatołowa

- sól, pieprz

- słodka papryka

- koncentrat pomidorowy 1/2 szklanki

- cebula

- pomarańcza

- na panierkę do ryby: mąka pszenna

Wykonanie, za pomocą przystawki blendera Braun- malakser zetrzyj na drobnych oczkach marchew, pietruszkę, wymień przystawkę i poszatkuj na cienkie plastry cebulę.

W dużym garnku żeliwnym podsmaż na maśle warzywa, dodaj 500- 700 ml wody, przykryj i duś do miękkości.

Rybę potnij na małe porcje, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, smaż aż będzie gotowa około 1,5 minuty z każdej strony.

Zdejmij rybę z patelni na półmisek.

Na patelnię dodaj 70- 100 g masła, pocięty czosnek, gałązki tymianku, słodką paprykę całość przesmaż aż się zeszkli, dodaj koncentrat pomidory i 250 ml wody, całość zagotuj i dodaj do warzyw. Warzywa duś z sosem około 5 -7 minut.

Dodaj sok z pomarańczy.

Rybę po grecku możesz podawać na dwa sposoby, warzywa wyłożyć na półmisek, dodać rybę i przykryć kolejną warstwą gorących warzyw.

Drugi sposób, to usmażoną rybę umieścić w warzywach i dusić przez 2-3 minuty ( nie dłużej bo wtedy ją "przeciągniesz" i będzie sucha), lub w stawić do gorącego piekarnika i zapiec przez 5 minut.








KROKIETY Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ

Wytrawne naleśniki:

- 2 szklanki mąki

- 3 szklanki wody gazowanej

- 1 szklanka kefiru

- 1/2 łyżeczki soli

- 50 ml oleju rzepakowego

- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

- 3 żółtka lub 2 całe jaja

Za pomocą przystawki blendera Braun- trzepaczka, składniki połącz w całość, odstaw na 15 -30 minut. Smaż na rozgrzanej patelni. Otrzymasz 14 sztuk naleśników.


Farsz do krokietów.

- 500 - 400 g pieczarek

- duża garść suszonych grzybów

- 100 g masła

- 400 g kapusty kiszonej dobrej jakości

- gałka muszkatołowa

- świeżo mielony pieprz

- ząbek czosnku

- szalotka 2-3 sztuki

Do blendera Braun podepnij przystawkę - malakser i sięgnij po przystawkę siekającą, poszatkuj na niej pieczarki, szalotkę i czosnek.

Na maśle przesmaż całość wraz z przyprawami, dodaj odciśniętą z soku kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją wypłukać pod bieżącą wodą, jeden lub dwa razy), całość smaż przez 15 minut, kiedy kapusta będzię już miękka, dodajemy posiekane za pomocą blendera suszone grzyby.

Całość dusimy na małym ogniu przez 7- 10 minut.

Farsz całkowicie studzimy.


Naleśniki nadziewamy farszem, rolujemy.



Do panierki używam:

- 2 jajek

- 100 ml maślanki

- bułki tartej


Jajka i maślankę, wymieszaj widelcem, dodaj sól i pieprz. Obtaczaj w masie rolki z naleśników, przenoś na drugi talerz z bułką tartą, kiedy krokiety są ładnie opanierowane, smażymy na oleju rzepakowym, na jasnozłoty kolor.

Jeśli chcesz możesz też wykonać je w wersji fit, wtedy ułóż obtoczone w naczyniu żeliwnym i zapiecz w piekarniku przez 20 minut temp. 170 stopni C, grzanie dół - góra.
















 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI