Rolada szpinakowa z pieczarkami

Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (450 g)

500 g pieczarek

200 g serka kanapkowego naturalnego

4 jajka

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić na patelni, dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i smażyć aż odparuje nadmiar wody. Wystudzić.

rolada szpinakowa1

Polecam patelnie Ambition

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, wrzucić pieczarki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką i smażyć az całkiem odparuje woda. Wystudzić.

Szpinak wymieszać z żółtkami jajek i mąką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do szpinaku i wymieszać. Masę szpinakową wyłożyć na wyłożoną papierem od pieczenia blaszkę z piekarnika. Piec 15-20 minut w 170 stopniach. Ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zwinąć. Kiedy wystygnie rozwinąć i delikatnie zdjąć papier. Ciasto szpinakowe posmarować serkiem i rozłożyć na nim pieczarki. Roladę zwinąć i schłodzić w lodówce, przed podaniem pokroić na krążki. Smacznego 🙂

rolada szpinakowa

4 uwagi do wpisu “Rolada szpinakowa z pieczarkami

Dodaj komentarz