Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (450 g)
500 g pieczarek
200 g serka kanapkowego naturalnego
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
słodka papryka, zioła prowansalskie
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić na patelni, dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i smażyć aż odparuje nadmiar wody. Wystudzić.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, wrzucić pieczarki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką i smażyć az całkiem odparuje woda. Wystudzić.
Szpinak wymieszać z żółtkami jajek i mąką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do szpinaku i wymieszać. Masę szpinakową wyłożyć na wyłożoną papierem od pieczenia blaszkę z piekarnika. Piec 15-20 minut w 170 stopniach. Ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zwinąć. Kiedy wystygnie rozwinąć i delikatnie zdjąć papier. Ciasto szpinakowe posmarować serkiem i rozłożyć na nim pieczarki. Roladę zwinąć i schłodzić w lodówce, przed podaniem pokroić na krążki. Smacznego 🙂
warto spróbować zrobić w domu:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie