poniedziałek, 13 grudnia 2021

Piernik marchewkowy



Piernik marchewkowy, ciasto marchewkowe z cynamonem i goździkami.

Pyszne aromatyczne ciasto według przepisu z PRL-u, z książki Zofii Czerny „Książka kucharska” wydanej w roku 1954 roku.

Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy marchewka, cukier, mąka, soda i przyprawy. Ciasto bez tłuszczu.


  • 2 szklanki (około 400 g) drobno startej marchewki,

  • 4 szklanki (około 680 g) mąki pszennej,

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka cukru (200 g),

  • 1 łyżeczka sody,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków,


Do miski wrzucić startą marchewkę, mąkę, rozbełtane jajka, sodę i przyprawy.

Wszystko dokładnie wymieszać.



Przełożyć do formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 – 50 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz