2021/12/12

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym

Sałatka jajeczna to jeden z moich ulubionych przepisów na zimowe śniadanie. Świetnie sprawdza się także na imprezach domowych. Sałatka jajeczna z dodatkiem kremowego serka topionego to super pomysł na smarowidło do kanapek. 




Sałatka jajeczna z selerem konserwowym / 4 porcje

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 370 ml selera konserwowego (wiórki)
  • 1 średnia cebula
  • 2-4 łyżki majonezu
  • 1/2 serka topionego (najlepiej ementaler)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski.
  • Obieramy cebulę i drobno kroimy, dodajemy do jajek.
  • Konserwowy seler odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników w misce.
  • Dodajemy majonez i serek topiony.
  • Mieszamy starannie, aż serek połączy się z wszystkimi składnikami.
  • Na koniec doprawiamy do smaku.
  • Najlepiej smakuje po schłodzeniu ze świeżym pieczywem takim jak ciabatta lub bagietka.

1 komentarz: