Śledzie po francusku

Śledzie po francusku to solone filety śledziowe a’la matjas w sosie majonezowo – musztardowym. Jest to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Co roku robię po kilka rodzajów śledzi i stawiam na stole w niewielkich ozdobnych słoiczkach.

Śledzie można przygotowywać na wiele różnych sposobów, kiedyś korzystałam z różnych blogów kulinarnych, by przygotować poszczególne przepisy, dziś już mam swoje ulubione z których korzystam od lat, robię np. śledzie po żydowsku z dużą ilością czosnku albo śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami. Dziś pokazuje przepis na śledź po francusku czyli śledź z musztardą francuską, która ma całe ziarenka gorczycy. Śledzie można trzymać w lodówce do 7 dni, więc spokojnie można je przygotować kilka dni przed świętami.

Śledzie po francusku – Składniki

  • 4 filety śledziowe a’la matjas w oleju
  • 1 mała cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 płaskie łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżki greckiego jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

śledź po francusku

Śledzie po francusku – Wykonanie

Śledzie odsącz z oleju, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 2-3 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli, Co jakiś czas wymieniaj wodę na świeżą, aż słoność śledzi będzie odpowiednia. Wymoczone śledzie wysusz za pomocą ręcznika kuchennego . Śledzie pokrój wzdłóż a następnie na kawałki o szerokości około 3 cm.

Cebulę pokrój w piórka, przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem, by cebula zmiękła.

Ogórki kiszone pokrój w maleńkie kawałki – o wielkości nie więcej niż 0,5 cm. Po kilku minutach zlej nadmiar soku, który puściły ogórki.

W osobnej misce przygotuj sos do śledzi. Do miski włóż majonez, jogurt naturalny, musztardę francuską oraz cukier, wymieszaj całość w jednolity sos. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku.

Do miski z sosem dodaj wcześniej pokrojone śledzie, cebulę oraz ogórki. Wymieszaj składniki z sosem, następnie przełóż do zamykanego pojemnika. Ja użyłam ozdobnego słoika.

Schowaj do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Śledzie można przechowywać w lodówce przez około 7 dni,

Smacznego!