Piernikowy tort z orzechami pekan - bezglutenowy

 


W tamtym roku przygotowałam pienik na syropie daktylowym  i to mnie zainspirowało na przygotowanie tego torciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste.


Składniki:
ciasto
450 g mąki owsianej
przyprawa do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 jajko
220 g brązowego cukru 
260 g miękkiego masła
300 m syropu z agawy
200 ml maślanki
10 g tartego świeżego imbiru 

220 g dżemu z porzeczek 
3 łyżki miodu 
200 g orzechów pekan 

Przygotowanie:
  1. Za pomocą robota kuchennego ucieramy masło z cukrem, aż będzie puszyste.
  2. Cały czas ucierając dodajemy jajko, następnie syrop z agawy i maślankę.
  3. Do gładniej masy dodajemy sypkie produkty: mąkę, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. 
  4. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i na koniec mieszania dodajemy świeży imbir.
  5. Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej kaszą manną. (moja tortownica ma średnicę 22 cm). 
  6. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 60 minut. Sprawdźcie czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki (jak będzie sucha, to oznacza, że ciasto jest upieczone). 
  7. Ciasto po upieczeniu ostudź, następnie przetnij placek na pół, tak aby powstały dwa placki.
  8. Placek możesz dodatkowo nasączyć wodą z cukrem, ja tego nie zrobiłam, jednak pamiętaj, że ciasta owsiane są bardziej sypkie i będą się kruszyć. 
  9. Placek posmaruj dżemem porzeczkowym i połóż drugi placek.
  10. Na patelni zagotuj miód i dodaj orzechy, wszystko wymieszaj, aby karmel pokrył całe orzechy.
  11. Jeszcze ciepłą mieszkanką polej placki.
  12. Poczekaj, aż orzechy wystygną i gotowe. 


Smacznego!


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych




Komentarze

Popularne posty