fbpx
Na Boże Narodzenie Na słodko

3 pomysły na pierniczki. Pierniczki 3D i witrażyki.

Piernikowa choinka

Dzisiejszy wpis rozpoczyna tegoroczną, świąteczna serię na blogu. Znajdziecie u mnie już kilka przepisów na pierniczki, ale poniżej zdradzę Wam moją ulubioną, niezawodną recepturę na super plastyczne ciasto, które nie rozpada się, świetnie zachowuje kształt podczas pieczenia i jest po prostu pyszne. Następnie przygotujemy z niego niezwykle proste, ale jednocześnie niesamowicie efektowne pierniczki 3d mini domki i choinki oraz pierniczki witrażyki. Postaram się również zebrać kilka przydatnych wskazówek, które mam nadzieję ułatwią Wam przygotowanie najpiękniejszych świątecznych ciasteczek.

Pierniczki witrażyki

Pierniczki 3d oraz witarżyki możecie wykorzystać jako naturalną, smaczną dekorację świątecznego stołu lub choinki, słodki upominek dla bliskich lub dekorację kubka z pyszną, rozgrzewającą zawartością.

Pamiętajcie, że pierniczki zawierające miód, jak np. te z przepisu poniżej, po upieczeniu są twarde. Dlatego, aby zmiękły najlepiej zostawić je w wilgotnym pomieszczeniu lub w zamykanym pojemniku z kawałkami obranych jabłek. Jabłka należy wymieniać, aby nie spleśniały.


Na koniec mała rada, jeśli Wasze pierniczki (choinki, domki, witrażyki) będą pełniły funkcję wyłącznie dekoracyjną, wcale nie musicie używać najwyższej jakości składników, lecz tańsze odpowiedniki.

Domek z piernika

Pierniczki

Urocze pierniczki, które mogą stać się naturalną, smaczną dekorację świątecznego stołu lub choinki, słodkim upominkiem dla bliskich lub po prostu pysznym deserem.
Kategoria: Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Tagi: Boże Narodzenie, choinki piernikowe, ciasteczka korzenne, cukier trzcinowy, cynamon, cytryny w miodzie, mini domki z piernika, pierniczki, pierniczki 3d, przyprawa korzenna

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • ½ szklanki (100 g) miałkiego cukru trzcinowego (można zblendować w kryształkach)
  • 2 łyżki (50 g) płynnego, naturalnego miodu
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (ilość przyprawy zależy od Waszych upodobań oraz jakości przyprawy)
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

Dodatkowo:

  • landrynki
  • kolorowe posypki w różnych kształtach

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Masło, cukier oraz miód podgrzać, aż się rozpuszczą i przestudzić.
  • Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawą, opcjonalnie kakao, jajko i wyrobić ciasto.
  • Jeśli ciasto wyszło zbyt sypkie dodać odrobinę więcej płynnego miodu, do zbyt luźnego więcej mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Ciasto można schłodzić.
  • Następnie rozwałkować na około 3 mm (można delikatnie podsypać mąką), wycinać ciasteczka (opcjonalnie zrobić dziurki do przewlekania wstążki/sznurka za pomocą słomki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8-10 minut.
  • Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem za pomocą rękawa cukierniczego oraz opcjonalnie posypkami.

Lukier królewski:

  • Do miseczki dodać białko, cukier puder i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru, do zbyt gęstego dodatkowe kropelki cytryny. Gęstość lukru należy regulować w zależności od tego do czego będę go używała. Do choinek lepiej sprawdzi się rzadszy lukier, natomiast do precyzyjnego ozdabiania gęstszy.
  • Jeżeli lukier barwimy, dodać odpowiedni barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.

Piernikowe choinki:

  • Foremkami w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach wycinać pierniki (u mnie 7 różnych) i upiec wg przepisu. Następnie na każdy wystudzony pierniczek, zaczynając od największego, nakładać lukier i przykrywać kolejnym mniejszym. Z najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki.

Mini domki piernikowe:

  • Na jeden domek potrzebujemy: 2 ściany boczne (3 cm x 3 cm), dach (2 prostokąty 3,5 cm x 4 cm), 2 ściany przód-tył z trójkątnym ścięciem i wyciętymi drzwiami (4 cm na 5 cm ze ścięciem o wysokości 2 cm), oraz komin ze ścięciem, aby można było przykleić do dachu (1 cm na 2 cm). Moje domki wycinam nożem (można sobie przygotować szablon z kartonu). Upieczone, wystudzone elementy dekoruję lukrem, a kiedy zaschnie, sklejam lukrem w całość.

Pierniczki witrażyki:

  • W większym pierniczku wyciąć mniejsze okienko i wypełnić je "z górką" pokruszoną landrynką (można w także zrobić kolorowe okienka w domku z piernika). Następnie upiec wg przepisu. Ważne, aby zdejmować ciasteczka z blaszki dopiero po wystudzeniu, aby landrynka ponownie zastygła.
5/5 - (3 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *