Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta

Proste placki z cukinii

Placki z cukinii są proste, delikatne i aromatyczne. Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze je przyprawić, ponieważ główny składnik czyli cukinia jest bardzo neutralna w smaku. Świetne jako dodatek do dań głównych np. gulaszu lub jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub tzatzikami. Cukiniowe placki, warto najpierw podgotować lub posolić startą cukinię i cebulę, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wpłynie to na to, że placki nie będą rozpadać się podczas smażenia. Ponadto są niskokaloryczne i są dobrym sposobem na podjadanie warzyw dla osób, które za nimi nie przepadają. Są uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci.

Proste placki z cukinii

5.0 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: PlackiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

265

kcal

Placki z cukinii są proste, delikatne i aromatyczne. Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze je przyprawić, bo cukinia jest neutralna w smaku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 600 g cukinii

  • 1 łyżeczka soli, aby cukinia zmiękła

  • 1 jajko

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 1 solidna szczypta pieprzu

  • 1 ząbek czosnku

  • Olej roślinny do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Cukinię należy dokładnie umyć i osuszyć. Tak przygotowaną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Następnie przełożyć na cedzak lub sito, posypać solą i wymieszać. Zostawić, aż cukinia puści sok.
  • Kiedy cukinia zmięknie, odcisnąć nadmiar soku i przełożyć do miski.
  • Dodać jajko, mąkę, pieprz i wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto.
  • Jeżeli chcemy, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smażyć na oleju do zarumienienia.

    Instagram @proste.pesto

    Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

    Facebook ProstePesto

    Zobacz ProstePesto na Facebooku

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    *